18. tammikuuta 2013

Hahmoprokkis (osa 1.3 extra)

Osa 1.3 extra
Hahmon menneisyys: Pitkäikäiset hahmot

Tämä monille hyvin epähyödyllinen ja turha merkintä on suunnattu niille, jotka suunnittelevat luovansa hahmoa, jonka ikä ylittää ihmisen iän luonnolliset rajat. Olen kerännyt tähän muutamia esimerkkejä ja faktoja, jotka kannattaa isolla H:lla ottaa huomioon ennen kuin edes ryhtyy tekemään monta sataa vuotta vanhaa hahmoa, sekä vinkkejä miten se sitten käytännössä onnistuu ilman sen suurempia sudenkuoppia.
Olen itse pelannut koko pelihistoriassani vain kahta hahmoa, joiden ikä ylitti sata vuotta. Toinen oli vampyyri, Theodore, pelissä Vampire Knight, ikää vähän reilu 200 vuotta, toinen Chênevaliessa tällä hetkellä haussa oleva sídhe, Ariette, ikää noin 350 vuotta. Theo oli se harjoittelukappale, jonka kohdalla tein suurimman osan alla mainituista töppäyksistä. Ariette on liioittelematta noin 20 tunnin työn tulos, naisen menneisyydellä on pituutta 8xA4 wordissä. Otan lisäksi muutaman nimettömän esimerkin näkemistäni hahmoista muissa peleissä. Here we go.

Satojen vuosien ongelmat

1) Hahmon iän ymmärtäminen. Kokeilkaapa mielessänne miettiä omaa elämäänne taaksepäin, vaikkapa sinne 5-vuotiaaseen asti. Tuntuuko pitkältä ajalta? Taitaa tuntua. No miettikää sitten sitä, miltä 50-vuotiaasta tuntuu katsoa samaa matkaa taaksepäin? Se tuntuu jo todella kaukaiselta. Entä sitten 300 vuotta... Ensimmäinen asia, joka tulisi huomioida pitkäikäistä hahmoa harkitessa, on se, että sitä hahmoa ei voi pelata kuten 20-vuotiasta tai 40-vuotiasta, sillä käsitys ajasta ja paikasta on tällä hahmolla täysin eri.

2) Mitä historiassa on tapahtunut? Tämä on ensimmäinen kysymys, jonka hahmon kirjoittaja joutuu kohtaamaan myös lyhytikäisen hahmon kohdalla, mutta erityisesti kun suunnittelee pitkäikäistä otusta. Mikäli kyse on realistisen historian omaavasta pelistä, kuten esimerkiksi Chênevalie, ei voida ignoorata kaikkia niitä historian käänteitä mitä on tapahtunut. Hahmo ei ole voinut elää täysin sokein silmin Euroopassa läpi maailmansotien, holokaustin tai kylmän sodan. Mikäli pelataan fantasiahahmoa, tilanne on yleensä vielä vaikeampi, sillä jollakin tekemisellä ne hahmon sadat vuodet tulisi täyttää. Koska fantasia-maailmoissa harvemmin on kirjoitettu historiaa satoja vuosia taaksepäin tarkasti, jää hyvin paljon pelaajan mielikuvituksen varaan. Tällöin suosittelen kääntymään ensin ylläpidon puoleen ja ideoikaa yhdessä mitä historian käänteitä maailmassa on voinut tapahtua.
HUOM! Hahmo joka on syntynyt ennen 1900-lukua omaa lievän poikkeuksen aikalaistapahtumissa, sillä ennen 1900-lukua maailmassa ei ollut varsinaisesti sellaista mediamaailmaa, joka olisi mahdollistanut uutisten kantautumisen kaikkien korviin. Varsinaista mediakriittisyyttä ei myöskään ollut, vaan kansa uskoi huhuihin ja pamfletteihin yhtä vakaasti kuin nykyään uskotaan Helsingin Sanomiin. Ennen 1900-lukua on myös käytännössä ollut mahdollista elää uutispimennossa, mikäli hahmo on sitä elämälleen toivonut. Käyttäkää tätä hyväksi realististen hahmon kanssa (miksei muissakin aiheissa)!

3) Arvomaailma. Otetaan esimerkiksi vaikka Theodore, joka oli syntynyt 1800-luvun Englannissa viktoriaanisena aikana. Miehen arvomaailma perustui tarkkaan etikettiin ja miehen vakaaseen asemaan perheen päänä. Vaikka Theoa pelattaisiin 2000-luvulla, tulisi ottaa huomioon, että lapsena päähän taotut käsitteet eivät niin vain hälvene pois ja se kannattaa huomioida hahmon luonteessa. Fantasiamaailmassa kohdataan taas sama ongelma, että kirjoitettua tietoa ei ole. Onhan myös mahdollista että maailman on säilyttänyt samat asenteet jo hyvinkin pitkään, mutta siitä tulisi myös kirjoittaa (älkää jättäkö asioita ajatuksen tasolle ;)).

4) Maailman kehitys. Erityisesti hahmot, jotka ovat eläneet koko 1900-luvun ja vähän ennen sitä ovat vahvasti myllertävän maailman keskellä. Teknologian kehitys niin kulkuneuvoissa kuin arkivälineissäkin hyppäsi valtavia loikkia 1900-luvulla. Televisiot, lentokoneet, puhelimet, internet, sosiaalinen media ja lukuisat muut muutokset olisi syytä huomioida hahmon menneisyydessä, sillä kun mietitään meidän isovanhempiamme ja heidän painiskeluaan sähköpostin kanssa on helppo ymmärtää, että vielä vanhemmalle sama ongelma saattaisi olla edessä. Muistan aina kuinka oma 106-vuotiaaksi asti elänyt mummin mummini jaksoi ihmetellä aina hautaan asti sähkölamppua, koska hänen lapsuuden Suomessa niitä ei vielä ollut.

5) Menneisyyden pituus. Viimeisenä kohtana on lähinnä muita pelaajia huolestuttava kohta, sillä huolella tehty pitkä-ikäinen hahmo omaa yleensä aivan järkyttävän pitkän menneisyyden. En silti kannusta lyhentämään menneisyyttä, sillä hahmon pelaajan kannalta on olennaista, että pelaaja tiedostaa mitä hahmo on milloinkin tehnyt ja mitä mistäkin vuosikymmenestä ajatellut. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse huomioida, esimerkiksi Arietten 1900-luvusta on lähes kokonaan ignoorattu hippi-aika jotta menneisyys ei ihan leviä käsiin, sekä joitakin 1700-luvun tapahtumia uutispimennon avulla.
Hyvä vaihtoehto käsitellä pitkää menneisyyttä on tehdä siitä myös lyhytversio, ns. tiivistys, jonka voit liittää suoraan hahmoprofiiliisi. Pitkän menneisyyden voi sen jälkeen liittää profiiliin esim. tekstitiedostona, erillisenä vastausviestinä hahmon profiiliin tai vaikka omalle nettisivulleen, mikäli omaa kotisivut. Ennen kaikkea pitkä historia tukee pelaajaa.

Miten luoda uskottava pitkäikäinen hahmo?

1) Huomioi arvomaailma, sekä hahmon lapsuuden aikaan vaikuttaneet konfliktit ja muutokset maailmassa. Pelkästään näillä kahdella kohdalla saat luotua hahmollesi uskottavamman aloituksen.
2) Älä tee aikaloikkia! Kun kerta päätät tarttua pitkä-ikäiseen hahmoon ota vastaan sen tuoma työmäärä, äläkä tee ilman selitystä kymmenien vuosien aikaharppauksia vaan pyri selittämään mitä hahmo milloinkin on tehnyt. Olen todistanut ainakin yhden hahmon hylkäystä sen vuoksi, että menneisyydessä puhuttiin ensin 1500-luvusta ja sitten yhtäkkiä hypättiin 1900-luvulle ilman mitään merkittävää selitystä.
3) Pohdi hahmosi suhtautumista eri tapahtumiin. Saat luotua huomattavasti syvyyttä hahmolle kun tuot esiin esimerkiksi mitä hahmosi ajatteli Hitlerin vallasta vai oliko hahmosi kenties tapahtumien keskipisteessä? Menneisyyden tapahtumista ja niihin reagoimisesta saat luotua hahmosi luonteelle hyvän pohjan.
4) Hyödynnä menneisyyden tapahtumia ja ruoki niillä hahmosi nykyisyyttä! Pitkän iän ei tarvitse olla taakka, vaikka outoa se on sanoa kaiken tämän pelottelun jälkeen. Historiaa voi myös hyödyntää ja sillä voi leikkiä rajattomasti. Ariette sai tvistinsä siitä, että otin oikeiden balettimestareiden nimiä historiassa ja kirjoitin Arietten olleen ne henkilöt vain eri aliaksilla. Ottakaa irti kaikki se mitä vain voitte siitä, että hahmonne on saattanut todistaa noitavainojen legendaarisia tapahtumia tai kenties hahmosi on ollutkin joku menneisyyden hahmoista peitenimellä tai ennen esim. vampyyriksi muuttumistaan. Leikkikenttä on teidän!
5) Muista, että hahmosi ei voi käyttäytyä kuin 15-vuotias, vaikka tämän ulkonäkö olisikin sen ikäisen. Satoja vuosia eläneen olennon pää ei enää mene samaan kaavaan kuin teinin, muistakaa, että tietty viisaus mitä vanhuudesta seuraa tulee olla läsnä hahmosi luonteesta. Mikäli hahmosi on menettänyt järkensä tai jollain tapaa kolhinut itsensä henkisesti historiassa, muistakaa myös selittää se hahmosi luonteessa.

Näin, toivon, että tästä merkinnästä on hyötyä kaikille niille, jotka suunnittelevat tekevänsä pitkä-ikäisen hahmon. Kaiken kaikkiaan itse olen saanut Arietten tekemisestä huimasti inspiraatiota ja kannustan kyllä kaikkia niitä joita vain vähänkin kiehtoo historian pyörteet valitsemaan itselleen edes yhden tämän kaltaisen pitkän projektin. Mikäli tunnet olosi epävarmaksi tai pitkä-ikäinen hahmo on ensimmäinen hahmosi pelimaailmassa, on hyvä idea lähetellä ylläpidon kanssa ensin sähköpostilla esim. ajatuskarttoja mitä oli suunnittelut hahmon historiaan ja sen perusteella tehdä hahmoa suoraan sellaiseen suuntaan, että ylläpitokin on siitä samaa mieltä. Itse mm. lähetin Arietten hahmon hahmotelmat Chenen ylläpidolle kahdesti kommentoitavaksi ennen varisnaisen version kirjoittamista. Ylläpidolla oli myös hyviä ideoita sellaisten ongelmien ratkaisuun, mitkä olivat vielä itselleni olleet kysymysmerkkejä. Onnea matkaan!


Alkuperäinen osoite

2 kommenttia:

  1. Minusta on kyllä myös täysin hyväksyttävää olla käsittelemättä kaikkia hahmon kokemia aikakausia läpi yksityiskohtaisesti ja antaa hahmon vaikuttaa pitkästä iästään huolimatta inhimilliseltä.

    Tietenkin joidenkin hahmojen koko idea löytyy menneisyydestä, ja silloin jopa pitkäikäisen hahmon menneisyys kannattaa kirjoittaa yksityiskohtaisesti. Mutta esimerkiksi yksi vampyyrihahmoistani on kärsinyt monista sekavista kausista, joista hänellä ei luonnollisesti ole kovin selkeitä muistikuvia, ja hän on myös unohtanut paljon vuosien varrella. Pitkäikäisenkään hahmon muisti ei välttämättä ole yliluonnollinen, ja jokaisella meistä on kausia, jotka painamme tarkoituksella unholaan.

    Pitkäikäisen hahmon inhimillisyydellä tarkoitan taas sitä, että on ensinnäkin mahdotonta oikeasti tietää, miten monta vuosisataa kestävä elämä vaikuttaisi ihmismäiseen psyykeen, joten voimme vain olettaa jotakin omien kokemuksiemme pohjalta, ja toiseksi ylipäänsä voimme kirjoittajina vain yrittää samaistua hahmoihimme omien kokemuksiemme viitoittamalla tavalla. Ei tämä tietenkään anna täysiä vapauksia, mutta löyhentää ainakin realismivaatimusta.

    Voisi olla tähän hahmoneuvontaasi hauska lisä ottaa ylipäänsä huomioon hahmot, jotka eivät ole inhimillisiä. Miten useilla eri todellisuuden tasoilla liikkuva abstraktihko olento, kuten vaikkapa demoni tai enkeli, kokee ajan, tapahtumajatkumon tai iän? Miten se, että hahmo ei koe muuten maailmaa ihmismäisesti, vaikuttaa sen menneisyyden kirjoittamiseen? Haha, ehkäpä siitä voisi kirjoittaa lopuksi omia huomioitaan sisältävän liitteen? ;'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, toi viimeinen kappale oli aika hyvä huomio, ehkä siitä tosissaan saisi oman kohtansa. "Omituisten otusten pelaaminen" ^^.
      Tuo on ihan hyvä pointti, muisti, mutta tässäkin tekstissä olen painottanut sitä, että kunhan unohtaminen on kirjoittettu ylös niin silloin mitään kysymyksiä ei synny. Monet vain jättävät ne asiat itsestään selvyyksiksi ja erityisesti mitä joko ihan aloitteleviin tai sitten tälläiseen pilkunkiillottajiin tulee, se ei aina ole niin selvää miksi asioita on jätetty kirjoittamatta.
      Mutta minusta olisi silti hauskaa, että pelaaja olisi kirjoittanut tapahtumia ylös, vaikka hahmo ei itse niitä muistaisi esimerkiksi tulevaisuuden suunnitelmien perusteella. Kenties hahmo voisi tavata jonkin unholaan jääneen tuttavansa? Toteutustapa olisikin sitten se haastavampi puoli. Miten tehdä lukijalle selväksi mitä missäkin kohdassa menneisyyttä hahmo muistaa ja mitä taas ei :P
      Mutta myönnän jo tässä, että itsehän olen aina ollut enemmän menneisyydellä pelaava pelaaja. Olen itse sellainen vähän historia-addikti ja se kaiketi heijastuu tässäkin ^^

      Poista