4. tammikuuta 2013

Arvostelu: Aysel Chima

// AyselChimasta on julkaistu uusi arvostelu vuonna 2015 //

Vuoden 2013 ensimmäisen arvostelun kohteena on frope Aysel Chima. Vahvasti fantasiapainotteisella pelillä on pelaajalle paljon tarjottavaa, mikäli fantasia kiinnostaa, sillä hahmomahdollisuudet ovat laajat ihmisestä lohikäärmeeseen ja maailma on pelimahdollisuuksiltaan laaja. Ylläpito myös kannustaa pelaajiaan luomaan uutta maailmaan ja uudet ideat luvataan ottaa avosylin vastaan.

Aysel Chiman juoni saattaa jäädä peliin perehtyjälle hieman hämäräksi, sillä vaikka etusivulla puhutaan "melko selkeästä juonesta", ei kotisivuilta kovin selkeästi nouse esiin mikä tämä pääjuoni on, ellei se sitten ole lajien välinen vastakkainasettelu. Juonekas peli kuitenkin ehdottomasti on, sillä huolella suunnitellut alueet, selkeä jumalolentopohja, lajien väliset erot ja yhteiskuntajärjestelmä antaa pelaajalle lukemattomia mahdollisuuksia kehittää hahmoaan eri suuntiin. Maailmasta tehty info kotisivuilla onkin todella kattava, mutta täytyy huomioida, että tekstimäärä itsessään on myös aika suuri, vaikka ulkoa muistettavaa ei juuri ole. Erityisesti täytyy mainita aivan mahtavat lajien esittelyt, joihin kattavan kirjallisen kuvauksen lisäksi on liitetty myös hienoja kuvia edustajista.

Pelin ulkoasu on selkeä ja aika näyttävä, sekä helppo navigoida. Tekstit ovat sivuilla kunnollisia kokonaisuuksia ja eri osioiden vaihtumista on helppo seurata. Ainoa kohta, jota sivuilla ehkä jää kaipaamaan on niin sanotusti juoni-kohta, jossa olisi tiivistetty mitä juonia pelissä on tällä hetkellä meneillään tai mikä se perustusjuoni tarkalleen on. Hauska huomio oli, että Aysel Chimalla on Facebook sivu. Moista en olekaan aiemmin pelillä nähnyt :).

Foorumi on itsessään selkeä ja sopii hyvin pelin fantasia-teemaan. Lukemaan pääsevät myös rekisteröitymättömät käyttäjät. Pelillä on vähän reilu kymmenisen pelialuetta, mutta off-game alueella ei oikeastaan ole muuta kuin pulina, hahmokuvaukset ja ilmoitukset. Ilmoitukset koostuvat pääasiassa pelaajien poissaoloilmoituksista, mutta muutamia suurempiakin juonia näyttää olevan kehitteillä. Foorumilta löytyy myös hieman lisätietoa pelimaailma Aysiasta tarinan muodossa.

Hahmoja vaikuttaa foorumilla vähän yli 40 kappaletta, mutta nopealla selauksella mukana on useita epäaktiivisia olentoja joiden pelaajat näyttävät lopettaneen foorumilla tai ovat kirjoittaneet vain muutaman viestin. Muutama hahmo on luotu vuonna 2010, samana vuonna peliin on liittynyt muutama pelaaja, mutta kaikki historia vuodelta 2010 näyttää poistuneen foorumilta, eikä kotisivuillakaan pelin varisnaista ikää mainita. Vuosi 2011 taas esiintyy foorumilla täysin tyhjänä vuotena, mutta tietoa tästäkään ei löydy sivuilta. Muuten foorumilla on paljon aktiivisia hahmoja, jotka on tehty huolella. Hahmot hyväksytetään foorumilla hahmot -alueella, mikä tekee hahmot -osiosta osittain sekavan, sillä kaikki siellä luetellut hahmot eivät välttämättä ole jo pelissä mukana ja näkyi listalla olevan myös jokunen "enpäs haluakaan tätä hahmoa" mielenjohde.

Käyttäjiä foorumilta löytyy yhteensä 27, mutta kuten edellä mainittiin, mukana on useita joko täysin viestittömiä tai vain muutaman viestin omaavia pelaajia, jotka näyttävät kadonneen lyhyen ajan jälkeen. Epäaktiivisten käyttäjien poisto foorumilta antaisi hieman realistisemman kuvan pelin pelaajamäärästä. Pelejä foorumilla on kuitenkin pelattu noin kolmisenkymmentä ja foorumi on koko ajan aktiivinen.

Yhteenvetona Aysel Chima on monipuolinen ja inspiroiva fantasiapeli, joka tarjoaa pelaajilleen paljon ja antaa aloittelevalle pelaajalle hyvin infopaketin niin pelaamisen säännöistä kuin maailmastakin. Foorumilla ylläpitäjien kuitenkin kannattaisi hieman aktivoitua, sillä lopettaneet tai epäaktiiviset pelaajat kannattaisi poistaa foorumilta, samoin kuin lopettaneet hahmot (tai siirtää hahmot esimerkiksi hautausmaa-alueelle). Myös hahmojen hyväksytykselle kannattaisi harkita omaa aluetta selkeyden nimissä :). Olisi myös mielenkiintoista saada tietää minkä ikäinen peli Aysel Chima on ja mitä pelin historiassa on tapahtunut vuoden 2010 jälkeen. :)


Tiivistettynä
+ Kattava fantasiapeli
+ Todella hienosti toteutetut hahmojen lajivaihtoehdot
- Foorumilla epäaktiivisia pelaajia ja hahmoja
- Hahmolistaus foorumilla sekoittuu hahmojen anomiseen

1 kommentti:

 1. Moi!

  AyselChima on vaihtanut osoitettaan, ja koska tämän blogin kautta sivuilleni tulee kuitenkin pieni määrä liikennettä, pyytäisin nöyrästi, että vaihtaisit linkin osoitteen. Uusi osoite on siis: http://www.ayselchima.com/

  Kiitoksia, vaihto olisi tärkeää sivuni näkyvyyden kannalta :)

  Kiitos arvostelusta! Olen lisännyt myös linkin Mustesoihtuun omille sivuilleni.

  -Kalmankukka

  VastaaPoista