7. tammikuuta 2013

Arvostelu: Chênevalie

Vuoden 2013 toinen arvostelu menee erittäin omaperäiselle fantsupelille nimeltä Chênevalie, joka on perustettu vuonna 2011. Tarkkaan ottaen peli menee genreltään fantasiaan, mutta pelataan tässä todellisuudessa, tässä ajassa, ilman historian minkäänlaista muuttamista. Pelipaikkana toimii tämän päivän Pariisi, jossa kaikki on kuten ennenkin lukuun ottamatta kahta poikkeusta: Pariisissa on uusi alue nimeltä Chênevalie ja taikaolentojen olemassa olo on paljastunut yhtä realityksi kuin ilma ja toimiston kylmennyt kahvi.

Juoni on todella massasta poikkeava, fantasiamaailmaan on otettu omaperäinen lähestymistapa. Koko juoni käynnistyy "kuusi vuotta sitten", kun kaksi velhoa ottaa toisistaan mittaa New Yorkin Times Squarella ja tämän jälkeen ihmiskunnan on pakko hyväksyä fakta, että paranormaalista on sittenkin tullut normaalia. Juoni ei kuitenkaan rajoitu pelkkään taikaolentojen ja ihmisten kohtaamiseen ja arkielämän vakiintumiseen vaan Chênevalie pyrkii myös olemaan ajankohtainen ja kannustaakin pelaajiaan huomiomaan myös IRL elämän uutisotsikot ja pelaamaan niitä mukaan fropemaailmaan. Erilaisten yhteisöjen ja järjestöjen kehittäminen on lämpimästi sallittua, eikä ns. Pariisi-tuntemusta vaadita suurimpia monumentteja lukuun ottamatta ja juoni jättää myös pelaajille mahdollisuuksia kehittää omaa hahmoaan todella laajasti ja moneen eri suuntaan.

Pelin ulkoasu aiheutti itselleni wau-efektin. Harvemmin foorumiroolipeleillä on näin kaunis ja selkeä ulkoasu. Kotisivut ovat todella helposti navigoitavissa ja tärkeimmät yhteystiedot löytyvät koko ajan sivuston alareunasta. Ulkoasun suhteen todella hienoa on, että sama ulkoasu seuraa peliä myös foorumille, sekä vieraskirjaan. Todellisen panostuksen kirsikankukka!

Chênevalien tekstit on kirjoitettu lennokkaasti ja hyvällä suomella. Tekstit ovat perinpohjaiset, mutta tietomäärä ei kuitenkaan ole kovinkaan raskas, vaan tärkeimmän sisäistää hyvinkin nopeasti. Ainoa selkeä heikkous sivujen tietomäärässä on, että se on jakautunut kotisivujen ja foorumin välille. Foorumilla sijaitsee tiedot pelattavista lajeista, sekä muuta pientä infoa. Käytännössä tietojen päivittäminen foorumilla on helpompaa varsinkin jatkuvasti päivittyvässä lajivalikoimassa, mutta itse kaipaisin tietoa myös kotisivuille, jotta se olisi helpommin sormien ulottuvilla. Itse lajiesittelyt ovat pääasiassa hyviä, jämptejä ja antavat tarvittavan tiedon hahmon luomiseen, mutta joidenkin lajien kohdalla on aina vähän kysymyksiä, mitkä tuntuvat pääasiassa johtuvan siitä, ettei lajilla ole vielä yhtään pelaajaa.

Pelin säännöt ovat hyvin informatiiviset ja aloittelevakin pelaaja saa täältä helposti tarvitsemansa tietopaketin. Peli myös markkinoi itseään aloittelijaystävällisenä, mutta pelin nykyinen hahmojen taso on ainakin todella korkea, mikä voi asettaa hieman altavastaajan asemaan ihan aloittavaa kirjoittajaa. Hahmon kirjoittamiseen kannattaa Chênevaliessa todella panostaa, sillä ylläpitoa ei voi pitää erityisen leväperäisenä mitä tulee hutiloitujen hahmojen läpi päästämiseen. Asia on täysin päinvastainen, näin aktiivisesti uusia hahmoja kommentoivaa ylläpitoa en olekaan aiemmin tavannut. Uudet hahmot saavat kommenttia niin hyvässä kuin pahassakin, minkä itse näkisin hyvin positiivisena asiana, sillä aina on jotain mitä hahmoissa voi kehittää. Ylläpidon kannattaa kuitenkin olla tämän suhteen vähän varpaillaan, koska nimeen omaan aloittelijoille ensimmäisen hahmon luominen voi olla kova paikka ja kritiikki saatetaan ottaa huonosti vastaan. Vaikka me kaikki pyrimme täydellisyyteen, liian niuho ei kannata olla. ;)

Foorumilla on selkeät ja hyvin kuvatut pelialueet, joista löytyy jokaiselle varmasti jotain. Todella mukavasti pelialueiksi on myös tuotu Pariisin legendaarisimmat kohteet  mm. ravintola Arabesque. Foorumilla aktiivisuus näkyy noin 100 pelatun pelin muodossa, sekä useamman kymmenen aktiivisen käyttäjän läsnäolossa. Foorumia pääsee selaamaan myös ilman käyttäjätunnuksia ja Foorumilla on myös alue jonne pääsee kommentoimaan ja kyselemään ilman tunnareita, jos jotain tulee mieleen.
Hahmoja on foorumilla noin 50, suurin osa miehiä. Foorumilta löytyy niin kutsuttu "hahmostatistiikka", josta näkee myös eri lajien edustuksen hahmoissa, mitä on ihan hauska seurata. Yllätyksekseni ihmisiä on pelissä jopa 18 kappaletta. Hahmojen esittelyt on selkeästi jaettu sukupuolen mukaan, mutta jäin kaipaamaan otsikoihin vielä vaikka vain sulkuihin merkintää mitä lajia mikäkin hahmo edustaa. Hahmohakemukset jätetään foorumilla niille varatulle alueelle, mutta rekisteröityä saa vasta hahmon hyväksymisen jälkeen.

Yhteenvetona Chênevaliella on paljon tarjottavaa pelaajalle, joka haluaa luoda hahmon, jolla on jo valmiiksi paljon pohjaa ja joka haluaa ottaa vastaan haasteen nykyaikaisesta pelistä fantsulisäyksillä. Chênevaliella on myös varmasti paljon tarjottavaa sellaiselle, joka fantasiapelejä on kahlannut enemmänkin läpi, samoin kuin se voi toimia hyvänä kokeiluna niille, jotka eivät taas fantasiateemaan ole olleet millään tavalla yhteydessä.


Tiivistettynä
+ Upea ulkoasu
+ Omaperäinen idea
+ Luovuuteen kannustava juoni
+ Aktiivinen, siisti foorumi
+ Asialleen omistautunut ylläpito
- Tiedon jakautuminen foorumin ja kotisivujen välillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti