Game review

Kun aloin pitämään Soihtua vuonna 2011, kokeilen ensimmäistä kertaa myös tehdä peliarvostelun, joka meni silloin vielä käynnissä olevalle Cyrl RG:lle. Se oli haparoiva sanelma, mutta sen kautta hahmotin aika nopeasti mitkä omat intressini olivat arvostelua tehdessä. Ei niinkään vain pelin arvostelu, vaan myös sen esitteleminen, niin että postausta lukeva peliä etsivä pelaaja, voisi pelkästään sen lukemalla saada kuvaa voisiko tämä olla se oikea, ennen kuin sukeltaa lukemaan maailmasta enemmän. Tällä ajatusmallilla Soihdun arvostelut eivät koskaan ole muistuttaneet niin täysin arvosteluja, vaan ovat leijuneet jossain esittelyiden ja arvosteluiden välillä. Olen siitä pariin otteeseen saanut palautettakin, että kirjoittamani teksti ei ollut arvostelu, vaan peliesittely.

Vuoden 2015 syksyllä aktivoin Soihtua miljoonatta kertaa ja samalla koin tarpeelliseksi uudistaa arvostelusysteemiä. Aikaisemmin aika laajapiirteinen (ja siksi helposti käsiinräjähtävä) jono on nyt vähän suitsitumpi ja asetin oman mielenterveyteni vuoksi myös jonossa olijoiden määrälle rajan, mitä ei ennen ollut. Sen lisksi viilasin vähän tätä käsitettä, minkä ympärillä tämä touhu pyörii. Suomenkielen sanoissa kun pelataan, niin kuvaavin on pitkä yhdyssana: esittelyarvostelu. Moista sanahirviötä en oikeastaan haluaisi viljellä, miksi päädyin tekemään pelkurivalinnan ja tästä lähtien kokeilen lainata hieman englantia ja käyttää sanaa review. Review kun itsessään tarkoittaa jo sekä katselmusta, selotusta, että arvostelua ja tuntuisi siksi istuvan kuin nappi silmään Soihdulle.

Soihdun arvostelulistalle voi ilmoittautua itsekseen, mutta valitsen myös toisinaan itsekseni pelejä, jotka koen mielenkiintoiseksi ja näin ollen lähestyn ylläpitäjiä itse. Mikäli mielenkiinto heräsi ja haluaisit ilmoittautua listalle, tarkempia ohjeita epämääräisistä härpäkkeistä löytyy omalta sivultaan. Tervetuloa listautumaan! 


Hakuohjeet
  
- - - - 


Vuosi 2015

Taikakoulu Château / Lokakuu / Vanhat konkarit
Rowlingin Harry Potter-kirjoista maailman lainannut, Ranskaan sijoittuva taikakoulumaailma, jonka juoni pyörii pääasiassa kouluelämässä. Peli sijoittuu foorumilla tapahtuvan pelaamisen ja blogissa suoritettavan tuntiosallistumisen välille. Tällä hetkellä hieman muutosten pyörteissä.
Pahkaropetus / Lokakuu / Vanhat konkarit
Rowlingin Harry Potter-kirjoista miljöön lainannut, Britteihin sijoittuva peli, joka tarjoaa pelikentäkseen taikamaailman laajasti erilaisilla vivahteilla. Pitkän iän ohessa pitkäll kehittynyt oma juoni ja pelaajalähtöisiä toimintoja on paljon.
AyselChima (uusi) / Toukokuu / Uusinta
Päivitetty arovostelu AyselChimasta. Itseluodun fantasiamaailman ympärille kehitetty high-fantasia peli, jonka aikakausi on verrattavissa myöhäiseen keskiaikaan. Hahmoina on tarjolla useampaa eri tyyppiä, mutta pääpaino on ihmisissä ja haltioissa ja näiden välisissä suhteissa. 
Hogwards Refounded (uusi) / Huhtikuu / Uusinta
Päivitetty arvotelu Hogwarts Refoundedista. Rowlingin Harry Potter-maailmaa hyödyntävä peli, jonka juoni mukailee suurinpiirtein puoliksi kirjojen juonta, mutta myös kirjoissa mainitsemattomia käänteitä on olemassa. Painopiste aikakaudessa menee Voldemortin katoamisen jälkeiselle ajalle, jota ei ole kirjoissa kovin selkeästi kuvattu. Hahmoina sekä itseluodut, että canon-hahmot.

Vuosi 2014

Uusi Legenda / Vieraskynä / Huhtikuu / Vanhat konkarit
Vieraskynä, Dr.Rockterin kirjoittama arvostelu löyhästi Hopeanuolen maailmaan sijoittuvasta pelistä. Juoni käyttelee vähän uutta sekä vanhaa. Liittyjältä toivotaan aikaisempaa fooruroolauskokemusta.

Vuosi 2013

Bloodsuckers / Huhtikuu / Vanhat konkarit
Aikakaudeltaan noin 1300-luvulle sijoittuva, kuvitteellisessa rinnakkaistodellisuudessa pelattava Bloodsuckers yhdistelee viktoriaanisen kauden, steampunkin ja keskiajan tunnelmaa. Hahmovalintoina on vampyyristä ihmishahmoihin ja juoni on varsin pelaajalähtöinen, eikä varmasti jätä kylmäksi. 
Dogs of the City / Maaliskuu / Vanhat konkarit / Lopettanut
Not Safe / Helmikuu / Vanhat konkarit
Hyvin tyypillinen ja vakaan rakenteen omaava Harry Potter foorupeli, joka keskittyy koulumaailmaan, mutta jättää muitakin vaihtoehtoja pelaajalle koulumaailman ympäriltä. Hahmoina canon-hahmoja ei kuitenkaan käytetä ja 7. kirja on jätetty kokonaan pois juonesta. 
Chênevalie / Tammikuu / Vanhat konkarit / Lopettanut
AyselChima / Tammikuu / Vanhat konkarit
Omaan todellisuuteensa sijoittuva fantasiapeli, jossa juonen pääpainon on haltioiden ja ihmisten välisissä suhteissa, mutta muitakin hahmotyyppejä on valittavissa. Juonekas fantasiatunnelmointi, joka sopii myös vasta-alkajille.

Vuosi 2011

Our Duty / Marraskuu / Lopettanut
Peter Pan: Legends Live Twice / Marraskuu / Lopettanut
London Calling / Marraskuu / Vanhat konkarit / Lopettanut
Hogwarts Refounded / Lokakuu / Vanhat konkarit / Uusi arvostelu 2015!
Cyrl RPG / Lokakuu / Uudet pelit / Lopettanut