4. helmikuuta 2013

Fropesanastoa

Ajattelin, tässä omia tekstejäni lukiessa, että tästä saattaisi olla hyötyä. Tämä blogimerkintä on omistettu sanastolle, jota fropetuksella yleensä käytetään ihan tavallisimmista sanoista vähän harvinaisempiin tuttavuuksiin. Lisäksi halusin selvennyksen vuoksi lisätä yös muutaman sivuston selitykset, joista voi aloittelijoille erityisesti olla hyötyä ja joiden nimet yleensä pelaajapuheissa esiintyvät. Lisää saa ilmoittaa mukaan kommenteilla. Olkaas hyvä! (päivitetty 16.2.2013)
Lisäys 16/2/201: Tämän tekstin pääpointti oln tosiaan enemmän selittää itse käyttämiäni sanoja, sekä lyhenteitä pintaa raapaisevasti, mutta ei mitenkään syväluodaten. Mikäli joku haluaa perehtyä fropesanastoon syvemmin, suosittelen lämpimästi syventymään Reitziluzin kirjoittamaan artikkeliin fropesanaston laajemmasta merkityksestä. (Toki meillä on myös hieman eri mielipiteitä, mutta tälläistä vuorovaikutustahan tämä samasta aiheesta bloggaaminen parhaimmillaan on ^^)

Frope = Foorumiroolipeli eli roolipeli, jonka pääpelipaikkana toimii foorumi, toteutus on yleensä tekstipohjainen. (Toimii myös lyhenteenä fantasia-roolipelauksella, mutta en itse tuo lyhenteen käyttämistä fantsuropetuksesta puhuessa, joten tämä on minun näkökulmani asiaan ^^)
Hittaus (eng. Hit) = Englannin lyödä-sanasta johdettu termi, joka viittaa toisen hahmolla pelaamiseen. Salliminen vaihtelee fropesta riippuen ja jakaa mielipiteitä.
Munchaus = Oman hahmonsa voittamattomana pitäminen. Lähtökohtaisesti kielettyä fropetuksessa.
Jakautuminen = Termi, jolla viitataan hahmolla pelaamiseen monessa pelissä samaan aikaan. Saattaa johtaa vaikeisiin ajoittamisongelmiin hahmon historiaa kirjatessa, sekä vaikeuttaa hahmon reagointia tulevaisuuden peleissä.
Offaus (eng. Off-game) = Slangisana tulee englanin kielestä ja viittaa fropetukseen, joka tapahtuu pelin sisäisen toiminan (in-game) ulkopuolella. Esim. pulinat tai pelaajien piirustusten eesittely topicit.
Topici (eng. Topic) = Foorumille luotava uusi viestiketju, monilla suomen kielisillä foorumeilla löytyy sanalla "aihe".
Nicki (eng. Nick name) = Keksitty nimi, jolla pelaaja sekä rekisteröityy foorumeille, että esiintyy webbimaailmassa.
Admin / Ylläpitäjä = Kaikki voipa jumala Omaa peliään ylläpitävä roolipelaaja, joka on yleensä myös luonut pelattavan maailman.
Moderaattori = Puolijumala Froolipelaaja, jolla on oikeus puuttua foorumin tapahtumiin ja valvoa alueita. Yleensä moderaattorit ovat adminien oikeita ja vasempia käsiä, sekä tarvittaessa myös oikeita ja vasempia jalkoja.
IRL (In Real Life) = Lyhenne, jolla viitataan todellisessa elämässä tapahtuviin asioihin. Usein nähdään kirjoitettavan esimerkiksi "irl elämässä tapahtuu--".
Sivulistaus / fropelistaus = Fropemaailmassa sivulistauksella viitataan jonkin mielikuvitus irl henkilön ylläpitämään sivustoon, joka listaa froolipelejä. Sivujen kriteerit saattavat vaihdella suuresti todella tiukoista todella löyhiin.
Linkinvaihto = Fropejen yleisin keino saada julkisuutta sivulistausten lisäksi on vaihtaa keskenään bannereita tai tekstilinkkejä, eli vastalinkittää toista omalla sivullaan.

Rope.Net = Fropemaailman todennäköisesti suurin sivulistaus, joka toimii erityisesti uusien, aloittelevien pelien punnahduslautana kuuluisuuteen.
CyberRope = Fropettajien eniten suosima foorumi, joka toimii yhteistyössä Rope.Netin kanssa, mutta omaa eri ylläpitäjän. Kaikki kinkkisimmät fropekysymykset puidaan täällä.


Alkuperäinen linkki

3 kommenttia:

  1. Voi että, tästä aiheesta olen suunnitellut itse kirjoittavani blogiini jo vaikka kuinka pitkään! :'D

    Foorumiroolipelaamisessa erityismerkityksillä käytettävää sanastoa on enemmän kuin mainitsemasi, ja ne vaihtelevat valtavasti eri piirien välillä. Esimerkiksi itse ajattelen välittömästi fropesta puhuttaessa fantasiaroolipeliä, jonka "virallinen" lyhennehän FRPG taitaa olla. Munchausta taas ei olla omissa ympyröissäni käytetty juurikaan vuosiin, vaan sen sijaan puhutaan mahtistelusta, toiset taas machoilusta. Sitäpaitsi itse termin muchaus alkuperä on aivan toisenlaisesta peliympäristöstä, netin FPS:istä, joissa se tarkoittaa spawnipisteen luona odottelua ja spawnaavan pelaajan tappamista ennen kuin hän ehtii edes reagoida. Tavallaan se tarkoittaa samaa, kuin mitä fooruropejen muchaamisella haetaan, mutta ei kuitenkaan – silloinhan hahmo ei ole liian vahva, vaan vain voittaa epäreilusti ja pilaa maun pelistä. Lisäksi useat pelit kieltävät munchaamisena liian vahvat taikavoimat hahmon voittamattomana itse peleissä pitämisen sijaan.

    Tosiaan, fooruropettamisen termistössä olisi aihetta melkeinpä kokonaiseksi tekstisarjaksi, ainakin mitä omiin ajatuksiini ja problematisointeihini tulee. Mutta ehkä en niissä havaitsemistani ongelmallisuuksistani tässä selitä enempää, ehkäpä näkökantani niiden puutteisiin ja monimutkaisuuten tuli jo esimerkistä esille.

    Voisi olla myös hyödyllistä listata termejä, kuten hahmohakemus, hyväksytyt, seuranhaku, vapaa peli, sovittu peli, vasti/rooli nopea/hidas peli, muistilista, pelialue ja niin edelleen. Ne ovat ehkä vähän liiankin ilmiselviä ja vielä jo luettelemiasi häilyvämpiä merkityksiltään ja käyttötavoiltaan, mutta auttaisivat mahdollisia ummikkoja pääsemään sisään fooruropettamisen kieleen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tässä kuumehoureessani kuolin nauruun tiettyjen ilmausten kohdalla.

    VastaaPoista
  3. Hei taasen! :'D

    Innostuin kirjoittamaan vastineentapaisen tälle blogipostauksellesi. Siitä tuli pitkä kuin synti ja revittelin siinä ikivanhoilla pohdinnoillani, mutta ajattelin, että parempi kirjoittaa kerralla kaikki ajatukseni ulos kuin yksitellen muistella ja eritellä niitä tähän, kun ei ehkä tämän postauksesi tarkoitus kuitenkaan ollut kovin syvällisesti paneutua fooruropetuksen sanastoon vaan vain valaista sitä ummikoille.

    Pahoitteluni muuten aikaisemman viestini kärkevyydestä, kirjoitin sen ehkä vähän turhan väsyneenä.

    Mutta tässä olisi linkkiä kirjoittamaani tekstiin samasta aiheesta! http://reitziluz.blogspot.fi/2013/02/foorumiroolipelaamisen-jargon.html

    VastaaPoista