4. helmikuuta 2013

Arvostelu: Not Safe

Helmikuun ensimmäisen arvostelun kohteeksi päätyi frope Not Safe. Not Safe on Harry Potter AU, joka on perustettu vuonna 2008. Alunperin peli on toiminut nimellä After Seven, mutta nimen muutoksen jälkeen juonikin on muuttunut. Not Safen ikäraja on asetettu 12 vuoteen ja peli markkinoi itseään aloittelija-ystävällisenä.

Not Safen juoni on aika tyypillinen Harry Potter fan fiction. 7 kirja on jätetty kokonaan pois tarinan juonesta, eikä vanhoja tuttuja hahmoja ole tarjolla pelattavaksi, vaan pelaajia rohkaistaan luomaan täysin uudet hahmot. Pelin sivuilla juonikäänteisiin on helppo päästä heti sisään, sillä peli-infosta löytyy selkeät päivämäärillä varustetut tapahtumajanat. Myös laajempi historiikki, joka tiivistää myös aikaisempien kirjojen sisältöä, on löydettävissä sivuilta. Juoni ei kuitenkaan pyöri pelkästään Tylypahkan ympärillä, vaan pelihahmoiksi tarjotaan myös sekä opettajia, että ihan tavallista arkeaan viettäviä velhoja. Peli tarjoaa omilla sivuillaan hyvin infoa esim. muista kouluista missä hahmo voi opiskella, mikä rehevöittää Harry Potter aihetta mukavasti.

Sisältö Not Safella on selkeä ja runsas, eikä jätä juurikaan kysymyksiä. Valtavan tietomassan hallinnan hankaluus näkyy kuitenkin jossain määrin erityisesti info-sivulla, jossa selaajaa odottaa pitkä linkkilista. Sivuilla kanttaisi harkita sitä, mikä kaikki olisi mahdollista yhdistää samalle sivulle ja kenties mikä info voisi olla jo heti info- sivulla. Näin lukijaa saisi hieman rohkaistua syventymään pelisisältöön, sillä tällä hetkellä linkkilista tuntuu lähinnä raskaalta. Sisällössä ei kuitenkaan ole ns. ylimääräistä, vaan muu toteutus on tehty huolella. Koululaisten listaaminen on toteutettu hauskasti tupien nimien alle ja copyrightit ovat ylhäällä harvinaisen selkeästi. Pelin ulkoasu on seesteisen sininen ja todella selkeä. Navigointi on helppoa ja erityisesti fonttikoko miellytti silmää, kun kerrankin näki kunnolla mitä luki ^^.

Säännöt ovat pääasiassa aika tavalliset fropelle, mutta poikkeuksia löytyy. Muun muassa hittaamiseen suhtaudutaan aika löyhästi, kunhan toisen hahmoa ei tapa, mikä kuitenkin ehkä kaipaisi hieman laajempaa ohjeistusta siitä mitä järkevä hittaaminen on. Aloittelijat saattavat ymmärtää seikkaa alkuun väärin. Toinen ihmetyksen aihe oli ylläpitäjien sanan korostamisessa. Onhan se fakta, että ylläpitäjä on jossain määrin se almighty god omalla foorumillaan, mutta pelkään sen liian korostamisen nostavan admineja liikaa korokkeelle, jolloin muitten pelaajien suhtautuminen admineihin voi muuttua suuntaan tai toiseen. Kaipaisin hieman pehmeämpää ilmaisutapaa ^^'. Pelissä on hahmoraja neljässä hahmossa, mutta mikäli mielii saada enemmän, voi kääntyä ylläpidon puoleen, jonka jälkeen hahmoja voi saada seitsemään saakka.

Foorumilla yllätti, ettei siellä ollut ollenkaan ns. "offaus" -aluetta, muun muassa pulina puuttui kokonaan (Psst. missä te juoruatte? ^^''). Kaikkien pelaajien seuranhaku hoitui yhdessä topicissa, mutta systeemi näytti kuitenkin toimivan foorumilla, eikä juoruilun puute ole näyttänyt muuttaneen yhteishenkeä. Pelaajia pelissä on vuodelta 2008 asti, yhteensä 19 tällä hetkellä. Pelejä yhteensä foorumilla yli 500, joista valmiita noin 300 ja kesken jääneitä 200, mikä sinällään on aika korkea luku sekin. Jännä seikka foorumin ulkoasussa on, että sen väriä on mahdollista vaihtaa kirjautumisen alta löytyvästä väritaulukosta. Jokaiselle jotakin! Ja erityinen plussa siitä, että foorumilla heti otsikon alla on linkki kotisivuille. Tämä kun monilta tuppaa puuttumaan.

Tiivistettynä Not Safe on pitkäikäinen ja kannustava Harry Potter AU, jota vakavasti kannattaa harkita mikäli aihepiiri kiinnostaa. Ylläpito on kokenutta ja peli tosiaan istuu markkinoimaan aloittelijaystävällisyyteensä.


+ Selkeä ulkoasu
+ Luo oman twistinsä HP tarinaan
+ Erittäin aloittelijaystävällinen
+ Todella tyhjentävä ja informatiivinen sisältö
- Suuren tekstimäärän käsittelyvaikeutta

4 kommenttia:

 1. Siellä on kyllä oma osionsa juoruamiselle, mutta se ei varmaan näy jos ei ole rekisteröitynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sain ylläpidolta saman palautteen, en huomannut kysyä sitä etukäteen, kun foorumi vaikutti muuten avoimelta. Se toki muuttaisi muutamaa osaa arvostelusta, mutta eiköhän kaikki kiinnostuneet ole ihan ok sen kanssa ^^

   Poista
 2. Korjaus:
  Hahmo raja on 4, mutta sen jälkeen voi pyytää lisää hahmoja 7 hahmoon asti. Tämä siksi, että katsotaan pelaajan aktiivisuudesta, selviääkö hän useammasta kuin 4 hahmosta.
  Pitänee tarkistaa, että asia on sivuilla mainittuna selkeästi, jos tämä virhe johtuu epäselkeästä infosta.
  Hahmoja siis myönnetään kaikille tasapuolisesti samoilla säännöillä.

  Mutta kiitoksia palautteesta, mielestäni on hyvä kuulla ulkopuolisia mielipiteitä ja harkita niitä sitten sivustojen kehitystyössä
  - Shirk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Right, kiitos korjauksesta, en tosissaan itse huomannut sitä sivuja selatessani. Korjaan tuon arvosteluun :)

   Poista