26. helmikuuta 2013

Pelaajan ääni

Pelaaja-katsauksiin on valittu vastaamaan neljä taustaltaan erilaista fropettajaa, jotka ovat valinneet vastata joko kysymysten tai haastattelun muodossa. Pelaaja-katsaukset toimivat myös helmikuun ja maaliskuun neljän pääartikkelin pohjana. Tarkoituksena on myös nostella muidenkin pelaajien ääniä esiin kuin vain minun. ^^'
---

1. Kerro lyhyesti kuka olet ja millainen fropetausta sinulla on?
Olen Himwath, 23 vuotta. Fropeja olen harrastellut jo kymmenen vuotta keskittyen lähinnä fantasiapeleihin, joissa pelataan vapaasti erilaisilla ihmismäisillä hahmoilla (kuten haltioilla). Aikaisemmin pelasin myös nykymaailmaan sijoittuvia pelejä, kouluropeja, furrypelejä ja muuta sekalaista seurakuntaa, myös chat-pelejä ja pitkiä, jatkotarinanomaisia pelejä, mutta jälkimmäiset eivät olleet minun makuuni.

2. Muistatko vielä mikä sai sinut aloittamaan fropetuksen? Keneltä kuulit siitä?
Törmäsin siihen eräällä keskustelupalstalla, jossa puhuttiin kirjojen kirjoittamisesta. Joku siirsi sen paikan tekstipohjaiset pelit/tarinat kokonaan omalle foorumille, ja jotenkin sitä mukaa ajauduin ottamaan selvää tarkemmin varsinaisesta fropeharrastuksesta.

3. Miten olet vuosien varrella kehittynyt roolipelaajana? Mikä on selkein muutos?

Suurin muutos on varmaankin hahmoissa. Niistä on tullut enemmän realistisia, rehellisemmin inhimillisiä ja jotenkin syvempiä. En myöskään ota vastausvuoroista niin suuria paineita kuin ennen (nojautuen mantraan "ei pituus, vaan laatu"). Itse pelitavassa tuntuu kuin olisin ottanut takapakkia. Johtunee siitä, etten lue kirjoja enää niin paljon kuin ennen.

4. Millä tavalla fropemaailma on mielestäsi muuttunut niistä ajoista kun aloitit pelaamisen?
Erilaisten pelipaikkojen määrä on vähentynyt tosi paljon. Ennen löytyi jokaiselle jotakin, nykyään vain tietyntyyppiset pelit menestyvät. Lisäksi minusta tuntuu, että sellaisia keskivertopaikkoja ei enää ole. Joko frope on valtavan hyvä kaikkine minimaalisine yksityiskohtineen, juonikuvioineen, hahmoineen, miljöineen tai sitten se on nopeasti kasaan kyhätty 'kaikki käy' henkinen soppi.

4b. Huolestuttaako muutoksessa jokin?

Nimen omaan tuo keskiverron puuttuminen. Huolestuttavaa, että taso (ja sen mukana vaatimukset) hipoo joko pilviä tai sitten sitä ei ole nimeksikään. Myös harrastuksen hiljentyminen murehdituttaa.

5. Millaisena näet fropetuksen tulevaisuuden harrastuksena?
Hiljaisena. Luulen, että fropetusta tullaan harrastamaan eri muodoissa, mutta tällä harrastuksella on jo nyt melko pienet piirit; ne tuskin laajentuvat yhtäkkiä.
Ellei sitten tule jokin uusi buumi.

6. Olet pelannut elämäsi aikana useammassa fropessa. Mitkä pelit ovat jääneet mieleesi erityisesti?
Olen äärimmäisen huonomuistinen otus, mutta viime aikaisista löydöistä ihan erityisesti tahdon mainita Muisto muinaisesta maailmasta -pelin. Olin siellä vain pienen hetken, mutta ylläpito, toteutus ja koko pelitys olivat jotenkin niin lämmöllä ja tietämyksellä tehtyjä, että paikka jäi elävästi mieleen.

7. Mitkä ovat yleensä olleet syitä uusien pelien etsimiseen tai vanhojen lopettamiseen?
Tahdon usein kokeilla jotain uutta tai mielessäni on jokin hahmoraakile, jota haluaisin kokeilla, mutta joka ei jostain syystä sovi niihin peleihin, joissa jo olen. Se johtaa usein uusien pelien etsimiseen. Lopettamiseen on monia syitä. Suurin on se, jos en tunne minkäänlaista yhteyttä kyseiseen roolipelimaailmaan. Jos joutuu koko ajan käyttämään kauheasti aikaa ja energiaa siihen, että pääsee samaan tunnelmaan kuin roolipelissä on, sen parissa ei mielellään vietä paljoa aikaa. Toinen syy on tietenkin paikan autioituminen tai oma ajanpuutteeni.

8. Onko sinulle muodostunut pitkäaikaisempia ystäviä pelien foorumeilta? Kenties myös sellaisia, joihin olet ollut yhteydessä pelin unhoon jäämisenkin jälkeen?
Eipä oikeistaan. Pyrin tietynlaiseen anonyymisyyteen. Joitakin pelaajia jää monesti kaipaamaan ja miettii, mitähän heille kuuluu, mutta koska en harrasta satunnaisen offailun lisäksi esim. mesekeskusteluja, varsinaisia läheisempiä tuttavuuksia ei ole tullut.

9. Mikä on mielestäsi maksimi määrä pelejä ja hahmoja, joita yksi pelaaja pystyy hyvin hallitsemaan. Miksi?
Riippuu pelaajasta. Ihanteellinen pelimäärä on yksi peli per hahmo, mutta hahmojen määrää on vaikea sanoa. Sanoisin, että hahmoja on liikaa kun niiden luonteenpiirteet alkavat toistaa toisiaan.

10. Pelaajana, mitä terveisiä tai ohjeita haluaisit erityisesti antaa pelien admineille? Onko jotain toimintamallia johon kaipaisit erityisesti muutosta?
Kaikkea ei minun mielestäni tarvitse sulattaa. Kompromissit ovat toki suotavia, mutta joustaa voi liikaakin. Tietenkin on hyvä kuunnella pelaajien ehdotuksia ja toiveita, mutta kaikessa ei tarvitse antaa periksi. Ai niin! Jaksakaa! Jos adminin into lopahtaa omaa pelipaikkaansa kohtaan, se on käytännössä katsottuna tuhoon tuomittu.

11. Millä tavalla pelaamiesi fropejen adminit ovat lähtökohtaisesti suhtautuneet sinuun. Ovatko he jääneet etäiseksi vai ottaneet heti lämmöllä vastaan? Mikä on jäänyt erityisesti mieleen (hyvää tai huonoa)?
Kaikkien pelaamien fropejen adminit ovat suhtautuneet minuun hyvin. Adminit tuntuvat aina innostuvan uudesta pelaajasta ja ottavat uutukaiset avosylin vastaan. Erityisiä kokemuksia ei ole jäänyt mieleen, kaikki kokemukseni admineista ovat olleet yhtä mukavia. Itse pelin puolella eroja on enemmän - toiset ovat etäitsempiä kuin toiset.

12. Lopuksi terveisesi blogia lukeville fropettajille.
Muista, että pääasia tässä touhussa on pitää hauskaa!
Kirjoittamisen ei kuulu olla pakkopullaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti