6. huhtikuuta 2015

Arvostelu: Hogwarts Refounded (uusi)

Aloitetaan tämä vuosi uusimalla hieman vanhaa ja otetaan käsittelyyn uudistunut Hogwarts Refounded. Kyseessä on Harry Potter aiheinen foorupeli, jonka juoni mukailee puoliksi kirjojen maailmaa, mutta lisää mukaan mukavan oman säväytyksensä. Peli on perustettu vuonna 2008, mutta uudistettiin vuonna 2013 ja sen puikoissa häärii Nibs. Pelin suositusikäraja on K15 ja pelikielenä pääasiassa suomi, vaikka myös englanniksi on anettu lupa pelata. Pelin osaanottajakunta on tällä hetkellä pientä, mutta ylläpito aktiivinen ja sivustolla tapahtuu paljon.

Pelin juoni sijoittuu kiinteällä aikajanalla vuosiin 1980 -1992 tunnelmoiden kymmenvuotisen sodan jälkeisiä aikoja. Ensimmäistä kymmentä vuotta ei ole rajattu millään suurella pääjuonella, vaan peli on pitkälti ihmissuhdepohjainen, osittain siksi, että kyseinen vuosikymmen on kirjoissa jätetty paljolti kuvaamatta. Peliin on kuitenkin luotu oma juonikierri vuosille 1987 - 1990, joiden aikanan Tylypahkalaiset laskeutuvat linnan suojista evakkoon Lontoon laitamille koulun muuttuessa päivämuotoiseksi pienen räyhänhenkiriesan ajaksi. Näiden vuosien aikana on mahdollista pelata enemmän velhoperheiden arkea, sekä saada mukava sävytys myös jästihahmoille, joita pelissä rohkaistaan myös pelaamaan. Pelihahmoksi voi ottaa jästien lisäksi myös muita olentoja kuten vampyyrin tai kotitontun. Hahmo voi olla myös canon-hahmo, mikäli tämä elää kirjan mukaan kyseisinä vuosina. Olentojen kirjo antaa vapaammat kädet tulkita koulun ulkopuolista maailmaa ja antaa lisäsyvyyttä pelille.

Pelillä on todella siisti ja silmää miellyttävä ulkoasu, jonka avulla on helppo navigoida kohtalaisen massiivisessa tietomäärässä. Sivustolta löytyy hyvin kattava info kaikesta peliin liittyvästä ja vaikuttaa pitkälti siltä, että pelinjohto on harkinnut kaikkea mitä pelin omat juonikäänteet saattavat haastaa alkuperäisessä Potter-maailmassa. Lukemalla vastauksen saa pitkälti kaikkeen, mutta mikäli näin ei ole, ylläpito toivottaa rohkeasti tiedustelemaan lisää, sekä ehdottamaan myös omia ideoitaan. Infon tiedot löytyvät lähes kokonaisuudessaan samalta sivulta, mikä voi alkuun kuulostaa pelottavalta, mutta on toteutettu todella selkeästi. Alussa info-sivulla on tiivistetymmin pelin perustaa ja sen jälkeen linkit ohjaavat samalla sivulla oikeaan kohtaan tarkempaa tietoa noudettaessa. Tämä mahdollistaa myös kaikkien osa-alueiden läpikäynnin yksi kerrallaan, mikäli haluaa valloittaa pelimaailman kerralla. Teksti on säntillistä ja helppolukuista, tosin toisinaan ehkä jopa liiankin tietokirjamaista. Sivustolta löytyy myös todella kiva lisä hahmolistan muodossa pienine infoineen, kuukausigalluppeja, sekä aloittelevalle fooruroolaajalle suunnattu hyvin kattava infopaketti miten päästä vauhtiin.

Foorumin ulkoasu noudattelee samaa maailmaa kuin kotisivutkin ja on hyvin selkeästi rakennettu. Hahmohakemukset jätetään foorumille, jolta myös hahmoesittelyt löytyvät. Hahmoja hallitaan hahmotunnuksilla, joiden lisäksi pelaajalla on tyypilliseen tapaan oma pelaajatunnus. Pelin ulkopuolisilta alueilta löytyy kaikki mitä osaisi kaivata pulinoista taidenurkkauksiin. Sen sijaan pelialueet on pidetty suurpiirteisinä, mikä antaa paljon varaa omalle mielikuvitukselle ja helpottaa pelin sijoittamista - kovin pieleen kun ei voi mennä.  Pelissä hahmoilla ei tarvitse olla kuvia, mutta halutessaan voi käyttää sekä piirrettyjä, että julkkisten kuvia. Ensimmäisten kohdalla ylläpito toivoo kuitenkin realistisuutta ja esimerkiksi manga-tyyliä on toivottu vältettävän.

Yhteenvetona Hogwarts Refounded on mielenkiintoisen näkökulman tarjoava Harry Potter AU, joka täyttää kaikki kriteerit hyvin rakennetulle pelille. Aktiivinen ylläpito on ehdottomasti tämän pelin vahvuus, eikä tähän peliin liittyessä välttämättä ole tarvetta tuntea tarinaa ennestään, sivustolta löytyvä materiaali on enemmän kuin tarpeeksi vastaamaan kysymyksiin maailmasta. Pelaajalle, joka hakee Harry Potterin maagisen maailman inspiroivuutta yhdistettynä arkeen ja suhdetunnelmointiin, tämä on oiva vaihtoehto!

+ Oivaltava juonilisäys normaaliin tarinaan
+ Kattava valikoima olentovaihtoehtoja hahmon pohjaksi
+ Kaunis ja kattava kokonaisuus

1 kommentti:

 1. Oi! Suuri kiitos, Acha, tästäkin kattavasta ja positiivisesta uudesta arvostelusta! :) :)

  Ilokseni, ja kiitollisena sinulle sekä kaikille lukijoille, olen huomannut että tuo vuonna 2011 tekemäsi arvostelu on pitkään roikkunut Mustesoihdun suosituimpien merkintöjen kärjessä! Toivottavasti tämä uusi kerää yhtä paljon huomiota - sillä uudistukset tähän roolipeliin ovat olleet valtavat. :D

  Olen tosiaan puhkunut aktiivisuutta ja intoa tämän roolipelin ylläpitämiseen ja kehittämiseen vuodesta 2008 asti ja etenkin tuon 2013 uudistuksen jälkeen, eikä aktiivisuudelleni ja innolleni näy loppua. Tämä roolipeli on mulle rakas, ja Harry Potter-kirjat ja -universumi ovat, jo vuodesta 2004, mulle rakkain ja inspiroivin kuvitteelinen universumi ikinä.

  Olen tosiaan myös pyrkinyt pitämään kotisivut ja foorumi tunnelmallisena sekä selkeänä ja kevyenä selata ilman liikoja ylimääräisiä kikkailuja, koska minun mielestäni...jos foorumin tai kotisivujen tekinen toteutus paisuisi sellaiseksi että ylläpidon tarvitsee kirjoittaa erillinen käyttöohje-tietopaketti vierailijoille ja uusille pelaajille...silloin se on mennyt liian pitkälle kikkailuissaan. Varmaan on sellaisiakin jotka tykkäävät raskaasta ulkoasusta ja kauheasta määrästä kaikenlaista sälää ja lisäominaisuuksia...Ja se on okei, mutta itseäni sellaiset foorumit lähinnä ahdistavat.
  Toki minäkin mietin ja otan mielelläni vastaan ehdotuksia lisäominaisuuksiksi ja ylipäätään foorumin ja kotisivujen kehitykseksi - eli rohkeasti vain ehdotuksia jos siltä tuntuu! Kehitän niitä sekä hupi- että hyötyasioissa mielelläni, mutta harkiten.

  Vaikka olen pyrkinyt harkitsemaan infot niin ettei niissä olisi mitään turhaa pelin toteutukseen nähden - (by the way, erityinen kiitos sen huomioimisesta ja maininnasta, Acha!) - niin tässä joku päivä aion lukea kaikki infot läpi ja katsoa saisinko tiivistettyä jotakin ja samalla voisin katsoa jos tunnistaisin ne liian tietokirjamaiset kohdat ja saisinko muokattua niitä vähemmän sellaisiksi. :)

  PS.
  Tahdon tähän myös mainita, koska en tuossa yksi päivä saanut tiivistettyä yhtä sivua niin paljon kuin olisin halunnut...Että Säännöt-sivun tekstimäärää ei kannata pelästyä, sillä ne eivät ole pelaajan luovuutta rajoittavia. Kun ne lukee, saattaa huomata että ne ovat pitkälti luovuutta rohkaisevia ja pelaajan käsiä vapauttavia. Tai ainakin pyrin niillä siihen.

  VastaaPoista