1. huhtikuuta 2013

Arvostelu: Bloodsuckers

Vuonna 2012 perustettu foorupeli Bloodsuckers on lyhyesti sanottuna suomalaisen fooruroolimaailman yksi herkullisimpia täytekakkuja ekstra kermavaahdolla. Suoraan kokeneemmille ja vanhemmille pelaajille suunnattu Bloodsuckers sijoittuu kuvitteelliseen Coppertonin kaupunkiin. Pelissä pelattava aikakausi on numeroitu 1300-luvuksi, mutta irl 1300-luvun sijaan pelissä on runsaasti viktoriaanisen kauden, steampunkin, sekä keskiajan meininkiä. Kaikki on kuitenkin upotettuna täysin omaan muottiinsa. Höyryteknologia ja muun tieteen kehittymättömyys ovat oleellinen osa pelin maailmankuvaa.

Bloodsuckers revittelee maailmankuvansa lisäksi myös hahmovaihtoehdoilla. Marionetteina eivät toimi pelkästään ihmiset, vaan myös vampyyrit ja ihmissudet on vapautettu pelimateriaksi. Muita erikseen esiteltyjä vaihtoehtoja ovat myös inkvisition jäsenet, kapinalliset, sekä piraatit. Näiden viiden ryhmän avulla peliin luodaan omat jännitteensä, mutta painotettakoon, ettei Bloodsuckers ole vastakkainasettelupeli, eikä kuljeta juontaan pelkästään konfliktien varassa. Tunnelma- ja draama -pohjaisuus sen sijaan kuulostaisivat enemmän osuvilta tyylikuvauksilta, mutta ei tule myöskään unohtaa erotiikan vaikutusta peliin. Pelimaailma on aika vapaamuotoinen ja jättää paljon pelaajan päätettäväksi, mutta omalla tavallaan jäin myös kaipaamaan hieman tarkempaa pohjustusta maailmalle, jotta maailman eri elementit sitoutuisivat toisiinsa paremmin.

Bloodsuckersin ikärajaksi on määritelty 16 vuotta, eikä pelissä varoitella erikseen sisällöstä, mikä muualla luokiteltaisiin K-18 materiaaliksi. Pelin sivuilta saa myös nopeasti sen vaikutelman, että pelikokemusta on suotavaa löytyä ennen tähän peliin liittymistä ja tämän vaikutelman takana seison myös itse. Bloodsuckers tarjoaa pelaajalleen laajan paletin tvistejä, mitä hahmon kuorruttamiseen voi käyttää, mutta tämä vapaus voi koitua myös haasteeksi vähemmän pelanneelle pelaajalle, jonka hahmonluonti nojaa vielä tavallisesti pelin pääjuoneen. Bloodsuckersista keskeinen, helposti tartuttava pääjuoni on korvattu kirjavammalla useiden juonien valikoimalla, joka virittää pelin mielenkiinnon jatkuvaksi kokeneelle pelaajalle, mutta asettaa myös haasteita hieman vähemmän pelanneille.

Pelin ulkoasu on kaunis ja sopii hyvin pelin tyyliin. Lainaukset pitkin esittelysivuja tuovat mukavaa lisäulottuvuutta kuvauksiin ja lisämainintana täytyy sanoa kauniit pelimaailman sopivat kuvat joilla sivuja on piristetty. Itse sisältö on laaja ja selkeä. Erityismaininta täytyy antaa tekstien hauskoille lisäyksille, jotka luovat pelimaailmaan sopivaa lisätunnelmaa sivulta toiselle. Myös säännöissä on tehty kielellisesti mukavia valintoja, mitkä saavat kiveen hakatut artiklat tuntumaan enemmän kehotuksilta kuin kuolemaan johtavalta pakkolistalta. Maailmaa kansoittavat otukset on esitelty erikseen hyvin tyhjentävästi, mutta pelaajalle jätetään selvästi myös tilaa omille lisäyksille. Itse pelimaailma on huolellisesti rakennettu muotia ja taloutta myöten. Mielenkiintoisena lisänä on kuvausta ajan lääketieteestä ja sen eri muodoista. Aktiivinen ylläpito kannustaa kyselemään, mikäli jokin jää mietityttämään. Mikäli ammatti on pohdinnan aihe, sivuilta löytyy myös linkki foorumille, josta löytyy ammattilistaa, sekä selkeää merkintää siitä kuinka paljon kunkin ammatin edustajia pelistä tällä hetkellä löytyy.

Foorumi jatkaa ulkoasun tyyliä, vaikka ulkoasut ovatkin erilaiset. Foorumi on pääosin suljettu ulkopuolisilta, minkä ymmärtää hyvin pelin tyylin ja sisällön huomioiden. Näkyvillä ovat kuitenkin hahmokuvaukset, sekä hahmohakemusten alue. Hakemukset jätetään tosiaan foorumille ja kannattaa henkisesti valmistautua antamaan ylläpidolle pelinäyte, sillä sitä liittymiseen vaaditaan. Hahmoja pelistä löytyy 40 pintaan ja pelaajia vaikuttaa tällä hetkellä muutamaa vajaa 20. Hahmoesittelyissä kuvat ovat suuressa osassa ja profiilien ulkoasuihin on panostettu rutkasti. Kuvat ovat pääasiassa reaali-kuvia, mutta myös lyhyitä giffejä hahmoista on käytetty paljon.

Bloodsuckers on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista vuonna 2012 aloittaneista peleistä, joka haastaa kokeneempaakin pelaajaa irrottelemaan ja rikkomaan kaavoja. Peliin asetettua ikärajaa kannattaa kuitenkin kunnioittaa ja panostaa erityisesti hahmonsa pohjaan, sillä laajajuonisessa maailmassa hataralle rakennettu hahmo on erityisen paljon alakynnessä. Mutta mikäli kaipaa selkeästi valtavirrasta erottuvaa peliä, ihannoi höyrykoneita, hieman sekavaa, mutta luovaa juonimista, sekä pystyy valjastamaan myös erotiikan kiemurat omiksi voimavaroikseen, Bloodsuckers on ehdottomasti täydellinen valinta.


+ Herkullinen ja pelaajaan haastava konsepti
+ Hyvin rakennetut ja ilmeikkäät tekstit
+ Kermainen juonimaailma
- Kaipaisi ehkä vielä ripauksen enemmän yhteen sitomista maailman eri elementtien välillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti