7. huhtikuuta 2013

Mitä tarkoittaa arvostelu?

Monia varmaan hämmentää miksi tästä aiheesta tarvitsee erityisesti kirjoittaa, mutta haluan kuitenkin selvittää ainakin kerran tämän blogin aikana miksi oikeastaan haluan arvostella pelejä ja mitä näillä arvosteluilla voi mielestäni saavuttaa. Onhan kuitenkin fakta, että arvostelun sijaintipaikkana Mustesoihtu poikkeaa muista "arvostelusivustoista", sillä Soihdulla on myös lukijakunta, joka lukee blogia myös muiden kuin arvosteluiden vuoksi, mitä taas arvostelusivustoilla ei ole. Eli arvostelu tulee todennäköisesti useamman ihmisen lukemaksi.

Arvostelut olivat alusta asti minulle selvä toinen perustusidea, mitä Soihtuun tulee. Alunperin se idea lähti vain mieltymyksestäni kirjoittaa arvosteluita ja analysoida erilaisia tuotoksia olivat ne sitten pelejä, kirjoja, artikkeleita tai taidetta. Pidemmän päälle huomasin kuitenkin myös vaikutusvaltaa, mitä arvosteluilla saattoi olla, sillä itsekin kun olen adminina joskus toiminut, tiedän että omalle tuotokselleen saattaa tulla jossain vaiheessa sokeaksi ja silloin ulkopuolinen mielipide on usein ihan arvostettua. Lisäksi tiedän, että Soihtuun on ilmoitettu pelejä myös enemmän huomion haussa. Ja juurikin näiden arvosteluiden saama huomio on ehkä yksi syy, miksi sillä on kenties väliä mitä näistä peleistä kirjoittelen ja miksi ne saattavat herättää myös negatiivisia tunteita, mikäli arvostelu ei ollutkaan niin ylistävä kuin toivottiin.Nyt olen kuitenkin ensimmäistä kertaa ollut nokikkain sen kanssa, että siitä kuinka paljon palautetta on arvostettu, voidaan olla monta mieltä.

Haluan lähtökohtaisesti tiivistää sen idean, mitä sana "arvostelu" minusta merkitsee. Se merkitsee jonkin henkilön, tässä tilanteessa minun, henkilökohtaista mielipidettäni jostakin asiasta pohjautuen omiin henkilökohtaisiin kokemuksiin ja mieltymyksiini. Arvostelu ei ole puolueeton kuvaus tai pelkästään hyviä puolia listaava mainoskirjoitus, jonka tarkoituksena on luoda hopeakehys pelille. Tosin joitakin arvosteluja lukeneena minusta tuntuu, että todella moni käsittää arvostelun juuri tälläiseksi mainostekstiksi. Arvosteluna en myöskään oikein pidä tekstiä, joka ei löydä kerrassaan mitään negatiivista kohteestaan. Täytyy myöntää, että on ollut pari peliä, joiden kanssa se on tuottanut enemmän pään vaivaa kuin toisien kanssa, mutta täydellistä en ole vielä tavannut, enkä usko tapaavanikaan. Ja nimeen omaan kenties niistä korjausehdotuksista peli itse saa mielestäni sen hyödyn, vaikkei niihin tarttuisikaan.

Olen suitsuttanut, että arvostelen myös mielelläni aloittelevia pelejä ja että nämä pelit voivat mielestäni hyötyä palautteesta. Seison täysin sanojeni takana, mutta täytyy nyt vielä huomauttaa, että aloittelevissa peleissä on myös usein aika paljon sanottavaa. En harrasta kovinkaan paljoa pelien suhteuttamista niiden ikään tai ylläpitäjiensä taustoihin, vaan lähden kaikkien pelien kanssa samoista asioista. Tämä on myös todistettu täysin validiksi tavaksi toimia, sillä todella hyviä arvosteluja ovat saaneet ihan muutaman kuukauden ikäiset pelit kuin sitten vähän heikompia ne vanhatkin. Haluan kuitenkin painottaa, että en kirjoita mitään sillä idealla, että haluan mustamaalata ketään tai olla ketään kohtaan inhottava. Niissäkin arvosteluissa, joissa on ollut aika paljon negatiivista sanottavaa, olen myös parhaani mukaan koettanut tasapainottaa niitä myös huomioimalla pelin vahvuuksia. Älkää jättäkö lukematta arvosteluiden positiivisia lauseita, vaikka tuntuisikin siltä että arvostelu ei ollut täysin niin kultainen kuin olisitte toivoneet, ne ovat siellä silti!

Sen sijaan, että ottaisitte puolustavan kannan ja pyrkisitte todistamaan mielipiteeni vääriksi, kokeilkaa edes kerran nähdä asia uudesta näkökulmasta. Jos se ei senkään jälkeen tunnu oikealta, voitte taputtaa itseänne olalle ja todeta että vaihtoehtonne sopii silti mielestänne pelillenne paremmin ja silloin mielipide on vasten mielipidettä, eikä kumpikaan ole toista oikeampi. Mutta erityisesti jos itse ilmoitatte pelinne arvosteltavaksi, valmistautukaa ensin henkisesti ottamaan vastaan se, mitä minulla on sanottavaa ja vaikka se ei välttämättä miellyttäisikään teitä, älkää kiltit kommentoito sitä Soihdun tekstien kommentointikentissä, vaan laittakaa rohkeasti sähköpostia ja kertokaa suoraan mikä tuntui teistä epäoikeutetulta. Kulissien takana nämä asiat on helpompi käsitellä, kuin täällä julkisien kommenttien avulla.

Anteeksi tekstin hieman tiukka sävy, enkä tällä tarkoita pelotella ketään, niin ettei tänne uskalleta enää pelejä ilmoittaa arvosteltavaksi, mutta haluan kuitenkin ehkäistä väärinymmärryksiä tulevaisuudessa, joten eiköhän tämä kertaalleen asian käsitteleminen sitten riitä ^^

Kaunista kevättä kaikille ja olkaa ylpeitä tuotoksistanne siitä huolimatta miten niitä kommentoidaan!

alkuperäinen linkkiEi kommentteja:

Lähetä kommentti