21. marraskuuta 2011

Arvostelu: Our Duty

Marraskuun viimeinen pelikatsaus osuu hyvin mielenkiintoiseen ja harvinaiseen konseptiin foorumiroolipelien maailmassa. Kiikariin osui toiseen maailmansotaan sijoittuva peli nimeltä Our Duty. Vaikka peli on avattu huhtikuussa 2010, ei tämä versio ole ensimmäinen, sillä ylläpito on nostanut saman idean tuhkasta nyt jo toista kertaa. Ensimmäisen kerran peli nosti päätään vuonna 2006. Aikaisemmilla kerroilla ongelmia on ollut juonellisesti ja vaikka pelaajia onkin riittänyt, on peli kokenut hautakuopan multaisen tuoksun. Vuosi sitten nostettu peli on kuitenkin kiillotettu hopealaatta, sillä tällä kertaa on onnistuttu luomaan jotain, mikä on ehdottomasti puhumisen arvoista.

Our Duty ei kerro kokonaisesti toisesta maailmansodasta vaan sijoittuu ajattomasti (pelataan koko ajan samoja vuosia) Yhdysvaltain armeijan 101. laskuvarjodivisioonan osaan, joka tuttavallisesti nimettiin Easy-komppaniaksi. Pelikenttänä toimivat siis sotilaiden arki tantereella, sekä raskas elämä kenttäsairaaloissa. Our Duty korostaa historiallista painoaan: se ei pyri muuttamaan historiaa, vain ainoastaan hahmot ovat fiktiivisiä. Peli on ehdottomasti yksi parhaista esimerkeistä roolipelimaailmassa miten faktaan perustuvista tapahtumista tehdään roolipeli. Kuitenkin juuri todenmukaisuuden vuoksi ei voida unohtaa, että pelissä raakuus ja väkivalta ovat puhdas osa juonta. Ylläpito on asettanut ikärajaksi K-15 ja painottanut kotisivuilla toivovansa pelaajiltaan jo ennestään vuoden verran roolipelikokemusta, sekä historian tuntemusta. Itse seison samalla viivalla ylläpidon kanssa, enkä lähtisi suosittelemaan Our Dutyä täysin aloittelijalle, ellei sitten henkilöllä ole hyvin vahvaa historian tuntemusta. Pelin infot eivät nimittäin avaa ”päivänselvyyksiä”, kuten ketkä sotivat toisessa maailmansodassa, pientä tiivistystä lukuun ottamatta. Kotisivujen sisällöstä ei muuten ole juurikaan huonoa sanottavaa. Tekstit ovat kompakteja ja nojaavat vahvasti siihen, että yleinen aihe on lukijalle tuttu, mutta pelkästään aiheesta kiinnostunut saa sivuilta varmasti kaiken minkä liittyminen vaatii. Erityistä huolellisuutta saa nähdä Easy-komppanian esittelyssä, johon on liitetty myös kuvagalleriaa ja mm. aikakauden artikkeli (englanniksi), sekä muita lehtien kansia YLE:n aiheeseen liittyvästä tv-sarjasta. Kermana kakun päällä löytyy myös liuta havainnollistuksia, kuten komppanian marssi Youtube linkkeineen, sekä tarvittavat tunnukset. Kotisivuilta löytyy myös huolellinen aikajana taisteluista ja siirtymistä mitkä komppania teki, mikä mahdollistaa pelaamisen helpottumisen, sillä foorumilla vaaditaan pelien päivämäärien ylös merkitsemistä. Ajattomuuteen kuitenkin kuuluu, ettei pelejä tarvitse pelata missään muotoa järjestyksessä: sunnuntai voi tulla ennen keskiviikkoa, marraskuu ennen heinäkuuta. Rooliminen myös sodan jälkeen on tehty mahdolliseksi, mutta täysin omalla alueellaan ja hieman erilaisilla säännöillä. Säännöt on kerrattu sivuilla huolellisesti ja vaikka peli käyttää osasta yleisesti tunnettuja termejä, kuten munchaus ja hittaus, omia termejä ei se sekoita sillä selitykset ovat laajat, eivätkä jätä asioita roikkumaan hiuskarvan varaan.

Our Duty saattaa päällisin puolin vaikuttaa hieman vaikeasti lähestyttävältä peliltä, mutta vierailijan päätyessä liittyminen –sivulle pyyhkiytyvät huolet todennäköisesti pois. Sivulla kerrataan mitä pelaajalta vaaditaan ja mistä joustetaan, reaalista napatut kuvat armeijaan liittymisestä piristävät muuten vakavaa aihetta, mutta myös luovat mielenkiintoa seuraamaan ohjeita syvemmälle sivustolle. Kuvien takaa löytyy selkeät ja pikkutarkat ohjeet mitä odotetaan sotilaalta ja mitä hoitajilta. Aiheeseen liittyy kuvausta sotilaiden suhtautumisesta, sekä esimerkiksi ihonvärin vaikutuksesta aikakaudella. Hieman hämäävää sivuilla saattaa olla, että varsinaiset liittymisohjeet löytyvät vain hoitajien infolle tarkoitetulta sivulta, mutta ovat sitäkin informatiivisemmat. Ylläpito on asettanut muutamia kysymyksiä hahmoon liittyen, mikä kannustaa pelaajaa syventämään ja kehittämään hahmoa, muut vaatimukset on esitetty suorin suin ja kaartelematta. Pelaajilta vaaditaan myös roolipelinäyte, mutta asia vaikuttaa lähestulkoon päivänselvältä kun aiemmin sivulla on kohdannut tekstin, mikä ilmoittaa ylläpidon arvostavan enemmän huolellista roolia kuin yliaktiivisuutta foorumilla. Laatu siis ennen määrää, mikä nykyaikana on aika harvinaista roolipelien maailmassa.

Lisäinfo johdattelee vierailijaa hieman syvemmälle toisen maailmansodan arkeen kertoen hyvin muodista ja arjesta. Lisäksi peli esittelee itselleni täysin uuden pelimuodon, nimittäin sarjakuvaroolin. Luovuus alkaa käymään pitkälti rajattomaksi kun kynät pistetään sauhuamaan, eikä foorumeilta sellaista roolisuoritusta puutukaan. Graafista osaamista on myös ylläpidolla, sillä ulkoasun kuvagrafiikat ovat ehdottomasti taidokasta jälkeä ja tukevat aihemaailmaansa täydellisesti. Tietomäärää on helppo navigoida ulkoasun yksinkertaisessa linkkimaailmassa, eikä vierailija eksy ylimääräisiin sähellyksiin. Hyvä UKK vastaa yleisiin kysymyksiin tyhjentävästi.

Salamyhkäisyys ei kuitenkaan ole täysin uupuva tekijä sivuilla: foorumi on nimittäin suljettu täysin vierailijoilta. Tosin tällä hetkellä pelaajien kesken on meneillään keskustelu siitä, että hahmoesittelyt avattaisiin myös vierailijoille. Tulosta vain ei ole vielä saatu. Itse kannustaisin vahvasti avaamiseen, sillä mieluummin sitä menee sellaisen suden suuhun, jonka hampaattomuuden näkee ;) Foorumi on kuitenkin omaa luokkaansa. Ulkoasu on häkellyttävä verrattuna moniin valmisulkoasuihin ja tekee oikeutta harmaalla olemuksellaan pelin tunnelmalle. Tällä hetkellä jäseniä on reilu tusina, mutta pelattuja pelejä jopa vajaa 100. Foorumilla viettää aikansa niin miehiä kuin naisia (naisvoittoisesti kuitenkin). Ikähaarukka kertoo pelin vaativuudesta, sillä keski-ikä asettuu vahvasti yli kahdenkymmenen, mutta laidasta laitaan 14-28. Huolella kirjoitetut hahmot kielivät kohtalaisen tarkasta ylläpidosta: tyyli vapaa, panostaminen pakollista. Navigointi foorumilla on helppoa, mutta pelialueita ei enää foorumilla esitellä edes tiiviisti. Pelaajan tulee hallita geografia, sekä tuntea taistelut joko kotisivuilta tai oman muistin syövereistä.

Kaiken kaikkiaan Our Duty on ehkä yksi lupaavimmista roolipeleistä joita olen tarkkaillut ja suosittelen tätä ehdottomasti pelaajalle joka etsii haastetta, realityä, sekä laatua. Pelin ylläpito on yhtä rohkea ja suora kuin pelin esittelykin, sillä molemmat avaavat rohkeasti myös oman historiansa pelin sivuilla. Peliä en suosittele aloittelijalle ja ikärajankin on ylläpito harkinnut ajatuksella. En kuitenkaan mene sanomaan, että historiaa ja erityisesti sotahistoriaa tuntevan aloittelijan kannattaa hakeutua muualle harjoittelemaan, sillä tieto on roolipelimaailmassa valtaa – ja toisinaan jopa kokemusta.

Our Duty


+ Mahtava todellisuuden mallintaminen roolipeliksi
+ Upeat grafiikat ja hyvä rakenteinen ulkoasu
+ Roolin laatuun panostaminen
+ Sinnikäs ja virheistään oppiva ylläpito ;)
- Heti alussa paljon tietoa vaativa
- Saattaa pelottaa ja tuntua vaikeasti lähestyttävältä
- Suljettu foorumi estää pelitekniikan tarkastelemisen vieraalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti