5. marraskuuta 2011

Arvostelu: London Calling

Marraskuun ensimmäinen pelikatsaus osuu Lontoon kaduille sijoittuvaan peliin nimeltä London Calling, joka on perustettu vuonna 2009. Pelin juoni kattaa tarkkaan ottaen kolme erilaista ja eriluokkaista katua, joiden asukkaat toimivat pelihahmoina oman ympäristönsä tukemina. Pelattavina ovat realistisesti ihmiset ja hahmoskaalan mahdollisuus on laaja katujengiläisestä kaupungin katoilla elelevään eliittiin saakka, mutta mikä itselleni oli uutta, pelissä on mahdollista pelata myös nk. sivuhahmoja. Nämä hahmot ovat pelissä yleensä perheenjäseniä, mikä mahdollistaa koko perheen luomisen yhden nimen alle ilman hirveää aktiivisuusstressiä. Varsinaistenkaan hahmojen luomista ei ole rajoitettu ja tällä hetkellä niitä onkin pelissä yli 100. Kyse ei siis ole enää pikkuluokan peleistä. Juoni jättää pelaajalle vapauksia käyttää omaa mielikuvitustaan, mutta antaa pelialustana myös paljon luovalle pelaajalle. Peliin voi mm. suunnitella oman asunnon kadulle pohjapiirustuksen mukaan lukien (asuntojen määrä on tosin rajattu).

London Callingin sivuille saavuttaessa vastassa on näyttävä ja kaunis ulkoasu. Jo itse ulkoasu tekee pelistä omalla tavallaan kutsuvan ja kiinnostavan, mutta pidemmän aikaa sivuja selattuaan saattaa kohdata navigaatio-ongelman. Kaikki peliin liittyvä informaatio ei löydy klassisesti kotisivuilta, vaan osa kotisivujen linkeistä ohjautuu aivan muualle. Ensimmäinen vaihtoehto on sekin aika klassinen, nimittäin jonnekin foorumin alueelle ohjautuva linkki, mutta London Calling on tehnyt tästä hieman jännän vedon. Nimittäin foorumille johtava linkki on vieraskirjan linkki. Itse hämmennyin tästä kovastikin ja luulin monta kertaa tulleeni harhaanjohdetuksi, mutta lopulta uskaltauduin jättämään viestin foorumille. Ylläpito kommentoi vieraskirjan siirtämistä foorumille sen moderoinnin helpottumisella ja vastauksen kenties sainkin nopeammin kuin tavallisesti. Uskoisin kuitenkin kynnyksen vieraskirjaviesteille olevan kenties korkeampi kuin tavallisesti. Toinen mielenkiintoinen kotisivuilta poisjohtaminen on blogi. Kyllä vaan, pelillä on blogi, joka toimii päivitysalustana sille, mitä kaupungissa tapahtuu, mitä pelissä kaivataan, sekä lisäinfona tietyistä luokkapiireistä (kuten seurapiirit). Lisäinfojen sijoittaminen muualle kuin kotisivuillehan ei ole uutta, sillä läpi aikojen foorumeilta on löytynyt lisäinfo-kohtia, mutta lähes lehtimäinen olemus on jännä veto. Itseäni jakaantunut info blogin ja kotisivujen välillä sekoitti aluksi, mutta blogi informaatiokanavana on hyvin mielenkiintoinen ja uusien päivitysten helppous vaikuttaa varmasti pelaajien mukavuuteen.

Kotisivuilta löytyvä tieto on kuitenkin hyvin rakennettu ja kuvat esittelyssä tuovat pelaamiseenkin mukavaa realistisuutta. Teemaan sopien sivuilla on myös hyödynnetty niin englannin kieltä otsikoinneissa, mikä tuo oman pienen yksityiskohtansa kokonaisuuteen. Liittymiseen liittyvät ohjeet ovat selkeitä, mutta niissä korostuu selkeästi ylläpidon toive aktiivisuudesta, sekä huolellisesti hahmonluonnista. Erilaiset linkit sivuille, joilta löytyy inspiraationherättäjiä hahmonluontiin, ovat mukava kannuste persoonallisten ja ehkä menneisyydestä poikkeavien hahmojen kehittämiseen. Pelaajilta vaaditaan lähtökohtaisesti pitkiä peliviestejä, mikä kielii siitä, että aivan aloittelija saattaa jäädä foorumilla hieman jalkoihin. Konseptin mukaan uskoisin kuitenkin, että peliin on mahdollista liittyä myös vähemmällä kokemuksella, eikä sivuilla ilmaista ikärajaa.

Foorumin ulkoasu jatkaa samaa siistiä kaavaa kuin kotisivutkin, tosin värimaailma laskee paljon vaaleampaan ja joitakin tekstejä on hieman vaikea lukea. Aluerakenne on kompakti ja helposti navigoitavissa, mutta hieman huomiota herätti lisäinfon löytyminen myös foorumilta. Foorumia ei pääse selaamaan kovinkaan pitkälle rekisteröitymättä, mutta hahmoesittelyt, lisäinfo, sekä aikajanat ja suhdekartat on paljastettu myös ohikulkijalle. Hahmojen suhdesokkeloihin panostaminen näkyy foorumilla myös suhdekarttojen erillisenä alueena. Pelaajia foorumilla on rekisteröityneenä reilu 30, pelattuja pelejä lähes 100. Pelaajien sukupuolihaarukasta on vaikea sanoa mitään ulkopuolisena, sillä sitä ei kysytä, eikä profiileissa pahemmin kerrotakaan.

Yhteenvetona London Calling on mielenkiintoinen konsepti ja ehdottomasti suositeltavissa hieman realistisempaa, ihmisillä pelattavaa roolipeliä hakevalle pelaajalle, jolla riittää myös omaa luovuutta kasata omat kiemuransa peli-innostuksen pitimiksi. Pelin valmis aktiivisuus ja useamman ihmisen ylläpito takaavat myös pelin elossa pysymistä, eikä pelin aktivoitumista tarvitse jäädä odottelemaan.

London Calling


Tiivistettynä:
+ Hyvin aktiivinen peli
+ Inspiroiva juonikonsepti
- Hieman sekava kotisivujen navigointi
- Foorumi osittain piilossa rekisteröitymättömiltä käyttäjiltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti