6. lokakuuta 2011

Foorumiropetuksen ABC

Ajattelin tänne vähän tiivistää foorumiroolipelauksen ideaa siltä varalta, että blogin perusteella joku kiinnostuu, mutta ajatus on vielä vähän hämärä. Foorumiroolipelaus (engl. Play-by-Post game, PbP) on roolipelausta ehkä yhdessä luovimmista muodoistaan, sillä se perustuu pelaajan kirjoittamaan foorumiviestiin hahmonsa toiminnasta. Foorumiroolipelaus vaatii yleensä jonkin verran kirjoitustaitoja, sillä varsinkin kokeneempien pelaajien peleissä vaaditaan rooleilta jo pituutta, sekä kielellistä sisältöä. On kuitenkin myös paljon pelejä, joissa heikkoa kielen osaamista katsotaan sormien läpi ja niistä onkin hyvä aloittaa. Harjoittelemalla oppii!

Pelipaikkana toimii yllätys, yllätys, foorumi. Foorumille on yleensä luotu pelin ulkopuolisia alueita, joilla pelaajat voivat keskustella niitä näitä, kehittää hahmoillensa juonia ja etsiä peliseuraa. Varsinainen pelialue sisältää yleensä muutamia ylläpidon asettamia pelialueita, joita voivat olla esimerkiksi metsä, jokin tietty kaupunginosa, tietty objekti (esim. suihkulähde) tai kokonaisia tapahtumia (esim. vappukarnevaali). Pelialueet on yleensä esitelty joko foorumilla alueen nimen alla tai kotisivuilla pidempien kuvausten kera. Pelialueitten vaihtaminen kesken pelin on myös mahdollista, jolloin pelaajat valitsevat toisen kahdesta tavasta hoitaa peli loppuun: 1) he lopettavat pelin kyseisellä alueella jättäen pelin loppuun merkinnän ja linkin missä peli jatkuu tai 2) he sinnikkäästi pelaavat loppuun aloitusalueella, sillä pelistä käy kyllä ilmi paikanvaihto.

Hahmoprofiili luodaan mitä yleisimmin foorumille, alueelle joka on hahmoprofiileille erikseen varattu. Profiilin tulee sisältää perustiedot hahmosta kuten ikä, sukupuoli, nimi, sekä laji (esim. susi/ihminen/furry jne.). Lisäksi profiilista tulee yleensä ilmi hahmon luonne omana kohtanaan, menneisyys, sekä ulkonäkö mikäli kuva ei ole nähtävissä. Monet valitsevat ulkonäön suhteen sekä tekstin, että kuvan (tekijänoikeuksia toivotaan kunnioitettavan, mikäli tahtoo ottaa kuvan, mikä on toisen ihmisen kättentyötä). Lisäksi hahmoprofiiliin luodaan yleensä nk. aikajana. Aikajanalla tarkoitetaan luetteloa peleistä, joita hahmolla on pelattu. Vaihtelee täysin pelaajasta tahtooko henkilö lisätä pelistä mukaan myös pienen tiivistelmän, kenties aloitus- ja lopetusajankohdat tai merkinnät kuka on ollut pelin toisena osapuolena. On olemassa myös foorumeita, joilla aikajana tehdään erilliselle alueelle omaksi topicikseen. Silloin sama topici sisältää yleensä kaikkien pelaajan hahmojen aikajanat.

Uusi peli aloitetaan luomalla valitulle pelialueelle uusi topici (suom. aihe). Peli voidaan nimetä sen sisältöä kuvaten, mutta suurin osa valitsee otsikokseen vain mieleen juolahtavia lainauksia tai lauseita. Pelin ensimmäiseen viestiin merkitään yleensä, onko peli ennalta sovittu vai voiko siihen liittyä vapaasti muita. Tapa ei kuitenkaan ole voimassa kaikilla foorumeilla. Pelin aloittaja luo pelitilanteen: sään, vuorokaudenajan, sekä muut ympäristöön liittyvät tekijät ensimmäisessä viestissä. Lisäksi hän yleensä ilmaisee jollain tavalla selkeästi minkä hahmon hän on tuonut paikalle (nimen voi esimerkiksi boldata). Mukaan liittyvälle pelaajalle tyypillisin aloitus on tuoda hahmo samalle paikalle kuin aloittajan hahmo ja tuoda ilmi roolissaan, että hahmo on huomannut toisen hahmon, kenties yrittää saada toisen huomion. Tähän pelin aloittanut vastaa hahmonsa omalla reaktiolla, jonka jälkeen kontaktitilanne on luotu ja varsinainen peli voi alkaa.

Kokeneemmat roolipelaajat lisäävät peliviesteihinsä yleensä paljon muutakin sisältöä, kuin vain reaktiot toisen hahmon toimintaa kohden. On tyypillistä tuoda ilmi viesteissä mitä hahmo sillä hetkellä ajattelee, miten hän reagoi muuhun ympäristöön tai selventää hahmon muuta elekieltä. Joskus pelkkiä tilanteita ilman repliikkejä voidaan pelata hyvin pitkillä viesteillä (esim. taistelutilanne), jolloin on syytä muistaa aina välillä katkaista oman hahmon reaktioketju ja antaa toisellekin pelaajalle sananvalta. Tästä sananvallan antamisesta päästään yhteen tyypillisimpään peleissä tehtyyn virheeseen, joka on yleisesti ottaen kaikilla foorumiroolipelisivustoilla kiellettyä, eli autohittaus (engl. hit =lyönti). Hittaus ei suinkaan tarkoita, ettei toisen hahmoon saa yrittää fyysisesti kajota, vaikka englantia osaaville nimike saattaakin olla hieman hämäävä. Autohittaus on tilanne, missä toinen pelaaja pelaa toisen pelaajan hahmolle korvaamatonta vahinkoa tai pelaa toisen pelaajan hahmoa tämän puolesta. Kuulostaa kenties hieman monimutkaiselta, mutta olen kopioinut Kashome RPG:n sivulta muutamia esimerkkitilanteita. Hittaus ei ole kaikilla foorumeilla täysin kiellettyä ja itse asiassa kokenut pelaaja osaa myös hitata pelin aikana tavalla, jota ei välttämättä voida luokitella hittauksen alle (voit lukea esimerkkejä onnistuneista ja epäonnistuneista hittauksista Kashomen sivuilta: linkki).

Muut säännöt koskien foorumeilla pelaamista ovat yleensä ylläpidon asettamia ja saattavat vaihdella hyvinkin paljon pelin luonteesta riippuen. Uuteen peliin liityttäessä on syytä aina tarkistaa mitä sääntökirjausta pelissä noudatetaan ikävien tilanteiden välttämiseksi. Pääasiassa foorumiroolipelaus tukee kuitenkin mielikuvituksen lentoa ja omaa luovaa kirjoitustyyliä. Vain harvoissa paikoissa on rajattu peliviestien sisältöä tai esimerkiksi persoonamuotoa, jossa peli pelataan. Tärkeintä uutta peliä aloittaessa on avoin mieli ja aktiivinen osallistuminen heti alusta alkaen. Panosta hahmoon, se on puolet hyvästä pelikokemuksesta ja takaa ettei innostus lopu muutaman kuukauden jälkeen! Paneudu myös pelin juoneen, sillä se tulee olemaan hahmoasi kannatteleva voima hamaaseen loppuun saakka.

Aiheesta muualla: Wikipedia - Play-by-Post gaming (english)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti