22. lokakuuta 2011

Sananen linkkimaailmasta

Ystävyys, linkinvaihto, yhteistyöpelit, pelilistaukset… Foorumiroolipelimaailma pyörii pääasiassa erilaisten linkityskeinojen ympärillä ja uudelle pelille onkin tärkeintä päästä nimekkäimpien listauksien sivuille, jotta pelaajat löytävät pelin joskus. Onko suomenkielisessä maailmassa muitakin tietä löytää pelejä kuin roolipelilistaukset ja muiden roolipelien linkitykset? Tulin aika nopeasti vastaukseen, että ei ole. Rope.net on ollut jo pitkään johtava pelilistaus. Se on sivusto, jolle aloittelijat eksyvät ensimmäisenä ja sivusto jolle lähes poikkeuksetta pelit pyrkivät ensimmäisenä. Kriteerejä ei juuri ole, mutta julkisuutta senkin edestä. Seuraava polku lähteä etsimään julkisuutta on muut pelit. Kaikki pelit eivät kuitenkaan ryhdy linkinvaihtoon minkä tahansa pelin kanssa, vaan ovat asettaneet portaita linkitykselleen. Vaaditaan samaa genreä, tietynlaista juonta tai menestyneisyyttä. Leikitään idealla, että jälkimmäinen rupeaisi esiintymään yhä useampien pelien vaatimuslistoilla. Käytännössä se tarkoittaisi yhden portin kohti julkisuutta sulkeutumista. Onneksi kyseinen kauhukuva on vielä kohtalaisen harvinainen ja pelit ovat avoimia uudemmillekin kokeilijoille. Roolipelilistaukset ovat vieneet linkityksen uudelle tasolle. On fanipohjaisiin peleihin painottuneita listauksia tai listauksia, jotka ilmoittavat erikoistuneensa kummallisempiin juoniin. Listoilla on kuitenkin usein enemmän vaatimuksia, mutta myös enemmän auktoriteettia esittää niitä. Yleisin vaatimus on pelin ikä, sillä pian lopettavia ei listoille haluta heti pölyttymään.

Mutta kuinka paljon se linkkivyöry meille oikeastaan peleistä kertoo? Monissa listauksissa on lisäksi pieni kuvaus pelistä pelin adminin kirjoittamana. Muutamat lauseet kilpailevat siitä mitkä sanat ovat viisaimmin valittu, kuka johdattaa pelaajan omille sivuilleen. Roolipelitulva on näinä päivänä valtaisa, mutta sitä kritisoivia tahoja on hyvin vähän. Kuinka paljon pelaan omaan pussiini, jos sanon toivovani maailmaan enemmän roolipelilistauksia, jotka yrittäisivät itse kritisoida pelejä ennen niiden listaamista? Työmäärästä tulee valtava ja pidemmän päälle se todennäköisesti johtaisi listauksien kaatumiseen tai kuolettavaan hidastumiseen. Itse en kuitenkaan ole enää kovinkaan varma siitä, miten kymmenen täysin erilaista peliä ovat kaikki ”avoinhenkisiä, omalaatuisia ja aktiivisia”, kun todellisuus on toisinaan aivan muuta. Toisinaan olo on, kuin roolipeliteollisuudessa virtaisi raha. Ostettava tavara on pelaajat (joita on vain tietty määrä, kuluvat herkästi loppuun), mutta mikä on maksettava hinta?


3 kommenttia:

 1. Olet osunut asian ytimeen. Linkit ovat roolipelien, kuten monien muidenkin sivujen, paras ja ainoa tapa saada kävijöitä ja osallistujia. En tiedä ketään, joka etsisi pelejä googlesta enkä itsekään varmasti sieltä lähtisi yrittämäään.

  Listauksien ja linkin vaihdon lisäksi sanoisin, että linkkejä levitellään kaikenlaisin tekosyin ja mainoksin vieraskirjoissa. Tämä ei ehkä ole ihan yhtä yleistä roolipeleissä kuin fanisivuilla, mutta sillä on merkitystä. Yleispätevänä sääntönä onkin: Mitä enemmän sivujensa osoitetta levittää, sitä enemmän saa kävijöitä.

  Kiitos tällaisesta selkeästä ja asiaan osuvasta artikkelista. Tämän takia taidan tulla jatkossakin lukemaan juttujasi.

  VastaaPoista
 2. Joo-o, oikein hyvä artikkeli.

  Enpä olisi ilman tätä tullut ajatelleeksi, mutta esim. Coconut-listauksellani tuollainen kritisoiva/arvosteleva listaustyyli adminien kirjoittamien kuvausten sijaan voisi sopia kuin nenä päähän listaukseni ideaan...Mutta luulenpa, etten mitenkään ehdi. On ihan tarpeeksi projekteja ilman ylimääräisiä ponnisteluja listauksen toteutustyylin kanssa.

  Mutta ehkä jonain päivänä. Kiitos siis varsin mainiosta ja rakentavasta ideasta!

  PS. Minä kyllä käytän Googleakin aika usein roolipelien etsinnässä, jos listauksilta ei löydy haluamaani. Mutta aika varmaan kovin moni ei tätä harrasta eli olen samaa mieltä, linkit ja listaukset taitavat olla ylivoimaisesti potentialisin tapa kävijöiden kalastuksessa.

  VastaaPoista
 3. Kata, hauska kuulla että Mustesoihtu kiinnostaa
  Nibs, Aina valmiina syytämään muille ideoita ;) Tosin tuota komppaan itsekin, ei sivulistauksilla ole yleensä aikaa tai välttämättä järkeäkään lähteä tekemää. Tässä merkinnässä nyt ajoin ehkä "hieman" omaa etuani, sillä Mustesoihdun pelilistaushan perustuu niille pirullisille arvosteluille, mutta sen takia pelejä on vähemmän. Kelle kumpi parempi, en tiedä, mutta nyt on ainakin vaihtoehtoja :)

  VastaaPoista