9. lokakuuta 2011

Arvostelu: Cyrl RPG

(Lokakuun ensimmäinen pelikatsaus) on vuoden 2011 huhtikuussa perustettu Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeiseen aikaan sijoittuva foorumiroolipeli Cyrl RPG on napannut itselleen mielenkiintoisen ja mielipiteitä herättävän aihepiirin. Tunteet ydinonnettomuuksia kohtaan ovat Fukushiman onnettomuuden jälkeen yhä pinnassa, vaikka sitä tosin ylläpito osasi ennustaa peliä suunnitellessaan. Pelissä ei kuitenkaan pelata ihmisillä, sillä kaksijalkaiset karkasivat räjähtäneen ydinvoimalan lähialueilta kauas jättäen jälkeensä hylätyt kaupungit. Sen sijaan hahmoina toimivat erilaiset koiraeläimet, joista osa kantaa kummallisia säteilyn aiheuttamia mutaatioita. Peli ei mainosta itseään historiaan tai scifiin kategorioitavana ja Rope.netinkin mukaan peli kuuluu eläinkunnan kategoriaan, mutta mielestäni kolmoispainotus sopisi pelille mahtavasti fiktio-fakta yhdistelmän vuoksi.

Pelin juoni herätti mielenkiintoa, sillä se ei ole se tavallisin vastakkainasettelu. Edellä mainittu kyllä kuuluu pelin henkeen, mutta toisiaan vastaan eivät ole laumat vaan rajuja mutaatioita omaavat, sekä terveemmät koiraeläimet. Pelin sivuilla kuitenkin luvataan, että tulevaisuudessa on luvassa jonkin laista klaanijakoa, mutta kyseistä juonta ei ainakaan tähän päivään mennessä ole pistetty käytäntöön.

Ulkoasu kotisivuilla on synkkä, mutta sopii olemukseltaan hyvin pelin aihepiiriin. Leiska on myös helppo navigoida ja kaikki tarvittava informaatio löytyy hyvin ryhmiteltyjen ja jaoteltujen linkkien alta. Sisällöltään sivut ovat ulkoasun kaltaiset: siistit ja informaatio on helposti käsien ulottuvilla. Tekstiä ei ole yltiömäisesti ja uutta pelaajaa huomioidaan myös heikomman historian tuntemuksen puitteista. Sivuilta löytyy hyvä ja tiivis paketti Tšernobylin räjähdyksen tapahtumista ja sitä seuranneista jälkivaikutuksista. Myös selkeät ohjeet pelin säännöistä, sekä pelaamisesta tukevat hieman kokemattomammankin pelaajan liittymistä mukaan, vaikka aihepiirinsä puolesta Cyrl RPG on hieman kokeneemmille pelaajille suunnattu roolipeli. Liittymiseen vaaditaan esimerkkiroolia, mutta hahmomäärää ei ole vapauden nimissä rajoitettu. Lisämaustetta tavallisempaan sisältöön tuovat UKK-osio, sekä aito Google Earthin kartta alueista. Jälkimmäisen avulla pelin fiktio-fakta asetelma vahvistuu ennestään, sekä luo realistisuutta juoneen. Harvassa pelissä on näin selkeä kartta käytettävissä, jonka avulla on helppo määritellä alueiden välimatkat, sekä sijainnit.

Pelissä on ikärajavaatimus (K-13), mitä pelaajien iät ovat noudattaneet poikkeuksetta. Keski-ikä pelaajilla on 16 vuoden molemmin puolin 20 henkilön hyvin naisvaltaisella porukalla. Foorumia silmäiltyä tulee kuitenkin huomanneeksi, että kesällä menneillään oli jonkinlainen hiljainen kausi ja useat pelaajat päättivät sen myös lopettamiseen. Syynä löytyi useimmiten ajanpuute ja lopettamisesta huolimatta pelaajat ovat kehuneet peliä, sekä pelin yhteishenkeä.

Foorumi jatkaa kotisivujen selkeää teemaa ja on helposti navigoitavissa. Pelin ulkopuolelle sijoittuvat pelialueet ovat monipuolisia ja mm. yksi silmään pistänyt hieman harvinaisempi osio, nimittäin pelaajien peliin liittymättömät tarinat on olemassa foorumilla hengailun mausteeksi. Perifoorumilla on osoitettu aktiivisuutta useiden kymmenien pelien aloitusten muodossa, sekä pelin ulkopuolisilla alueilla aktiivisena osallistumisena. Pelifoorumiin tutustuttaessa on kuitenkin huomautettava, että vaikka foorumia pääsee rekisteröitymättömänä päällepäin silmäilemään, ei alueisiin pääse tarkemmin tutustumaan ilman rekisteröintiä. Tämä ei taas ole sallittua ilman hahmon rekisteröimistä.

Hahmojen luetteloinnissa foorumilla on huomattavissa hienoinen vaikeaselkoisuus, sillä koiraeläimet on jaoteltu ainoastaan sukupuolen perusteella. Näin ollen jokainen hahmo täytyy käydä läpi erikseen voidakseen selvittää kuuluvatko hahmot kaupunkia asuttaviin vai metsässä eläviin hahmoihin. Monet pelaajat eivät myöskään ole maininneet asiasta selkeästi profiilissa, mutta kenties tulevaisuudessa luvattu klaanijaottelu selkeyttää foorumin hahmoluettelon uudelleen. Muuten hahmoaktiivisuus on hyvällä mallilla pelaajamäärään nähden, eikä peliseuran puute uhkaa uutta pelaajaa todennäköisesti koskaan.

Cyrl RPG on hyvällä mallilla oleva roolipelikokonaisuus, jota voin oman vierailuni perusteella ehdottomasti suositella hieman kokeneemmille roolipelaajille. Peli liikkuu koko ajan kohti aktiivisempaa ja ehjempää kokonaisuutta, johon vaikuttavat suurella osaa aktiiviset pelaajat. Ylläpito ottaa hyvin huomioon pelaajiensa mielipiteet ja idearikkaalle pelaajalle Cyrl RPG tarjoaa varmasti hyvät puitteet juonekkaaksi kokonaisuudeksi. Sen sijaan pelaajalle, joka haluaa vain nojata ylläpidon asettamaan juoneen, peli ei välttämättä ole se kaikkein antoisin.

Cyrl RPG

Tiivistettynä:

+ Hyvät, selkeät kotisivut, siisti ja aktiivinen foorumi
+ Ylläpidon aktiivisuus
+ Pelaajien huomioiminen juonessa
+ Faktan ja fiktion onnistunut yhdentäminen
- Toistaiseksi hieman harhaileva pääjuoni
- Foorumin selausesto rekisteröitymättömiltä pelaajilta

09/10/2011 Astria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti